Кад те живот натјера

Милијана Латиновић

Западне земље, у првом реду Њемачка, сан су већини младића и дјевојака у БиХ, који одавно свијетлу будућност и перспективу не виде на територији земље у којој су рођени.

 

И нису млади једини којима је кап одавно прелила чашу и чим дипломе узму у руке с кофером у руци одлазе преко гране, одлазе и старији, искусни радници чије се знање и умијеће на западу и те како цијени.

Да је држављанима БиХ поодавно свега преко главе и да се ипак надају да ће их сунце туђег неба огријати потврђује податак да се пасоша БиХ у протеклих годину одрекло више од 5.000 грађана. Највећи број њих постали су држављани Њемачке, Аустрије и Словеније.

Они који су купили карту у једном смјеру одлучили су да се не враћају, а и зашто би када тамо на западу имају све оно што им је овдје било недостижно.

Знање и искуство које им не мањка најбоља су препорука за послодавце на западу који их објеручке прихватају јер тамо се знање цијени. Плате су вишеструко веће него у БиХ, а они који су отишли иако раде без предаха, кажу да се свака кап проливеног зноја исплати. Знају они да ни тамо не цвјетају руже, али упркос свему, имају од чега да живе и не помишљају да се врате.

Оне који су отишли не треба кривити, јер већина је сигурно отишла зато што је морала, живот их је на то натјерао.

Отишли су трбухом за крухом из земље у којој се од плате само преживљава. Срећни су они који имају и толико.

Сви проблеми који се гомилају годинама указују на то да су БиХ потребне велике промјене, корјените. Они који воде ову земљу требало је одавно да се позабаве разлозима због којих све више становника одлази и нема намјеру да се икада више врати. А за промјенама вапе сви, од образовног система до пословног амбијента.

Одавно је дошло вријеме да они који држе конце у својим рукама предузму конкретне кораке да и у годинама које долазе не бисмо сабирали оне који су овој земљи заувијек рекли збогом.

Крајње је вријеме да се стави тачка на школовање кадра за иностранство. Само снажна привреда и образовни систем усклађен са потребама домаћих предузећа обезбиједиће младима перспективу у БиХ.

Још има времена да се посложе коцкице и да се БиХ врати на прави колосијек. Само треба јака воља, одлучност и спремност оних који одлучују да једном бар покажу сложност и раде у корист народа, оног народа који је на изборним листићима заокружио бројеве испред њихових имена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана