Кад штедња скупље кошта

Драгана Орловић

Да би стигли пред љекарске комисије Фонда здравственог осигурања Републике Српске које продужују боловања дужа од мјесец, пацијенти морају поранити и наоружати се стрпљењем, јер су принуђени да сатима чекају да њихови картони буду узети у разматрање.

То можда и не би био значајнији проблем да многи од њих прије неизбјежног вишечасовног чекања не путују километрима, јер у општинама гдје живе поменуте комисије не раде. А некада су, бар у већини њих, биле и радиле...

Међутим, Фонд здравственог осигурања РС прије неколико година кроз одређене мјере рационализације желио је вјероватно да оствари и додатне уштеде, па је гдје год је могао те општинске комисије укинуо, а њихов рад преузели су већи, регионални центри. Тако само у Бањалуку сваког мјесеца, а можда и чешће, стотине и стотине пацијената из околних мјеста и општина путују да би добили дознаке за боловања које морају прослиједити својим послодавцима.

Неријетки су и они који аутобусом путују. Немају аутомобиле, па уз тешко здравствено стање не преостаје им ништа друго већ да се снађу и дођу, јер без дознаке не могу одсуствовати с посла. Позитивна ствар у цијелој овој причи јесте то што су они најтеже болесни на неки начин ослобођени тих долазака, бар док се не опораве, јер чланови њихових породица имају право да траже пуномоћ од породичних љекара како би умјесто њих комисијама донијели здравствене картоне.

Ипак, то није рјешење.

Сви они на крају су принуђени да дођу пред чланове комисије која разматра боловања, која ће им на основу мишљења љекара и налаза процијенити да ли су или нису способни за рад. Тада неминовно и настају гужве и сати и сати чекања.

Чланови ових љекарских комисија, ма колико ажурни били, не могу брже радити него што то сада чине. Њихов рад једино би олакшао већи број комисија и на више мјеста. Тачније, у оним мјестима гдје их тренутно нема, јер би на тај начин уз скраћене листе чекања скратили и разне муке пацијената који су принуђени да путују. Потребно је пажљиво и што прије размотрити да ли бар у некој од општина гдје су раније постојале поменуте љекарске комисије оне могу поново радити. Рационализација у здравственом систему није и не може бити прави потез ако иде на уштрб пацијента и скупље га кошта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана