Кад се успавани пробуде

Жељка Домазет
Кад се успавани пробуде

Да су нерад, јавашлук и неодговорност у БиХ постали њени главни атрибути, не треба више ни говорити. То, изгледа, једино не знају они који се грчевито боре за фотеље у којима неће ништа радити, јер да није тако не би се толико грчевито борили за њих. Примјера има напретек.

Најновији је овај који се односи на министра за људска права и избјеглице БиХ Сафета Халиловића. Пошто се у свој посао не мијеша откако је засјео да брине о "људским правима" и "избјеглицама" не радећи ништа, да га је нерад толико успавао да је "заборавио" да оконча процедуру ратификације Конвенције УН о правима лица са инвалидитетом иако је за то био овлашћен.

Тек када су га испод прозора удобне канцеларије и фотеље пробудили инвалиди и када је  чуо да ће предсједавајући Савјета министара Никола Шпирић затражити његову смјену, Халиловић је напрасно почео да се правда.

Пошто је сам био толико неспретан и неувјерљив, морале су му  "помоћи" страначке колеге.

Чак цијела странка је устала да га брани и да хитно јавности шаље саопштење тврдећи како "Халиловић није крив и да га не треба будити из сна". Цијело руководство је почело да га брани тврдећи како је Халиловић "завршио све у рекордном року", да је процес ратификације "техничка ствар" и да ће то "завршити" страначки колега Бериз Белкић већ на сљедећој сједници Парламента. Да није тужно, било би смијешно.

Да не би било сумње у "велики рад државних министара" неко је морао бити крив. Тако је због чињенице што је пробудио Халиловића из дубоког нерадитиса и неодговорности, окривљен Шпирић због тога што неће сву државну имовину да попише како ова странка заговара. Конвенција УН о правима инвалида има везе са државном имовином к'о Марко Краљевић са телевизијом.

И умјесто да се цијели посао заврши у року од 15 дана како Закон о закључивању међународних уговора предвиђа, на све се у БиХ мора чекати мјесецима и годинама. Није ни чудо када је фотеља функционерима у БиХ постала ближа од поткошуље. Без поткошуље се и може, али фотеља је фотеља. У њој је удобно, а и одспавати се може.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана