Кад политика засјени право

Рајко Кузмановић

Међународно и домаће право имају основни задатак да стварају и осигуравају правни ред и поредак унутар сваке државе, али и односе између држава. То се постиже строгим придржавањем Устава, закона и кључних међународних аката, конвенција, декларација, повеља, протокола и др. То значи да је нужно за остваривање владавине права и формирање правне, а потом и политичке културе.

Међутим, савремени друштвени процеси стварају своју посебну логику која се огледа у различитом тумачењу права и правних норми, правних стандарда и правне логике. У свијету у коме живимо, политика је засјенила право, што изазива бројне парадоксе и противрјечности. Свијет потресају економске и политичке кризе, а његову социјалну кохезију разарају експлоатација, дискриминација, самовоља и неправда. Борба за нови свјетски поредак, доминацију, престиж и моћ и нова тржишта добијају планетарна обиљежја. Све те бројне противрјечности и неправде најчешће се преламају преко малих народа и држава.

Најновији случај је одлука администрације САД да уведе санкције, од народа изабраном предсједнику РС Милораду Додику. Та и таква одлука је типичан примјер интервенционизма.

Одлука Вашингтона о увођењу санкција предсједнику РС правно је неутемељена и као таква не би могла имати правне посљедице. То потврђујемо сљедећим:

Прво, доносиоци одлуке о санкцијама позивају се на фиктивне одредбе Устава САД, јер нигдје ни у назнаци Устав није дао могућност санкције, а то није дао ни један од 28 амандмана на Устав САД.

Друго, у образложењу се тврди да је предсједник Додик прекршио Дејтонски споразум. И то није тачно, јер нико и нигдје није у стању да пронађе одредбу у било коме Анексу Дејтонског споразума, коју је прекршио предсједник Додик. Напротив, предсједник не крши Дејтонски споразум, већ се безброј пута позива и тражи  да се поштује и примјењује изворни Дејтонски споразум.

Треће, наводи се да није извршио судску одлуку о Дану Републике. И то није тачно, јер одлуку Уставног суда не спроводи предсједник Републике, већ Народна скупштина. Затим, одлука Уставног суда је извршена, јер је донесен нови Закон о празницима, у складу са одлуком Уставног суда, а то што се ново рјешење некима не допада је политичко, а не правно питање.

Према томе, предсједник Додик је проглашен без кривице, кривим. Зато се таква одлука мора поништити, што и очекујемо од нове администрације САД.

Академик Рајко Кузмановић, предсједник Удружења правника РС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана