Кад музику бирају "Зелене беретке"

Маријана Миљић Бјеловук

Музика је, по дефиницији, умјетност која се изражава пјеваним и/или свираним тоновима, разним звуковима, шумовима и тишином између њих. Тако је у свакој нормалној земљи, али за појединце у БиХ изгледа ова дефиниција не важи. За њих је музика и пјесма, па чак и она без икаквих политичких порука, уско везана за питање политике и рата и свега другог што са музиком никакве везе нема.

Удружење бораца "Зелене беретке" намјерава, наиме, да упути иницијативу која се, благо речено, коси са здравим разумом. Од челника Кантона Сарајево, вјеровали или не, затражиће да формирају комисију која би убудуће испитивала да ли и ко све има право да наступа пред грађанима Сарајева и да се онима који не задовољавају "критеријуме" наступ забрани.

На овај потез су се одлучили (пази сад!) након што је поп пјевачица из Србије Марија Шерифовић, побједница "Евровизије", одржала концерт у препуној "Зетри".

- Наш град је и више него толерантан, а све на своју штету. Дошло је вријеме да се почне мислити на жртве агресије. Наша идеја је да прије потписивања уговора с дворанама као што су "Скендерија", "Зетра" и свим другим које могу примити више од 500 људи, организатори морају имати сагласност комисије. Свака најава неког извођача ће бити преиспитана и ако је својим наступима на јавним или приватним забавама величао четништво или усташтво или ширио националну мржњу, неће моћи наступити у нашем граду - поручиле су "Зелене беретке".

Другим ријечима, ако некаква комисија одлучи, ето, да сте  "четник" или "усташа", у Сарајеву нећете ни запјевати.

Иако нико не предвиђа да би иницијатива "Зелених беретки" могла да добије зелено свјетло, овакви захтјеви могу само да донесу невиђену срамоту Сарајеву и да га обиљеже као град у ком важе методи из тоталитарних режима.

Очигледно је да су у Удружењу бораца "Зелене беретке" у вријеме када се права бораца и ратних војних инвалида у ФБиХ крше на сваком кораку, када многи немају новца да би преживјели, одлучили да естрадна питања и Марију Шерифовић ставе на прво мјесто на листи приоритета борачке популације. 

Једно је јасно, а то је да појединци превише себи дају за право, те да треба да се баве својим послом, а не да се петљају тамо гдје им није мјесто. "Зелене беретке", остала удружења, али и појединци у овом тешком времену, ако већ нечему желе да допринесу, треба да се позабаве пречим питањима. Уосталом, ко пјева, зло не мисли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана