Кад хуманост помјера границе

Драгана Орловић

Захваљујући многим племенитим људима и њиховој несебичној подршци, седмо донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" оборило је све рекорде хуманости.

Сви они који су били дио ове акције имали су само један циљ, прикупити довољно новца за изградњу центра за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете". И успјели су.

Центар ће бити изграђен и постаће јединствена адреса на коју ће се моћи јавити малишани са потешкоћама у развоју и њихови родитељи. На једном мјесту ће добити превенцију, рехабилитацију, третмане и дијагностику.

Овај центар ће без сумње промијенити набоље животе малих хероја широм Републике Српске чији се родитељи свакодневно лавовски боре да им обезбиједе адекватну његу. Недостатак кадра у овдашњим установама тек је дио проблема са којима су се суочавали. Приморани су били да иду у иностранство, па и на крај свијета ако треба, само да би помогли својим малишанима. Међутим, то ускоро постаје прошлост. Изградњом овог центра дјеца ће напокон добити његу и помоћ овдје, у Републици Српској.

За то су заслужни сви они који су несебичним прилозима омогућили да овај центар буде изграђен. Њима су упућене поруке захвалности. Са свих страна. За сваку уплату, за сваки позив. За организацију. Пожртвованост.

Заједничким снагама показали су да мало добре воље може учинити велике ствари. Новац за изградњу центра је прикупљен. И више него што је потребно. Хуманост је помјерила и срушила границе. Осим новца, стигле су и најљепше жеље и ријечи подршке. Са свих страна. Телефони на које су се јављали политичари, привредници, музичари и глумци непрестано су звонили. Хуманитарни број 1412 позван је више од 70.000 пута. Звали су га из цијеле Српске, БиХ и региона.

Окренула га је и једна дјевојчица из Ријеке. Имала је једну жељу и поруку - да сви малишани са потешкоћама у развоју добију центар и уз њега безбрижније дјетињство.

Управо та дјевојчица индиректно нам је свима очитала лекцију из хуманости. Показала је својим малим, али изузетно важним гестом, да није битно одакле си, ко си и колико имаш, већ какав си човјек. Колико си спреман помоћи и дати, а да заузврат не тражиш ништа. То је хуманост. Хуманост, која не познаје границе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана