Кад дјевојчица постане мајка

Анита Јанковић-Речевић

Рођење бебе изазов је за сваку одраслу, зрелу жену јер подразумијева бројне промјене животних навика.

Међутим, да се са овим "слатким мукама" сусреће и све већи број малољетница у РС, међу којима су чак и дјевојчице од 13-14 година, представља шокантан податак и аларм за узбуну.

Прерано сазријевање дјевојчица и ступање у полне односе одавно више нису табу теме, о чему свједоче и болнички центри који све чешће у породилишта примају малољетнице са "стомаком до зуба".

О дјевојчицама које постају мајке прије пунољетства се све више говори, али се ништа не ради на томе да се ова појава спријечи.

Само прије деценију, дјеца завршних разреда основних школа су стидљиво шапутала о својим првим симпатијама, док се данас многи школарци труде да што брже одрасту, а то подразумијева и ступање у сексуалне односе.

Често се угледају на разне старлете, "опасне момке" и друге "савремене идоле" који им се сервирају на телевизији путем ријалити емисија. Умјесто разговора са родитељима, телевизија и интернет постали су за дјецу раскошна ризница информација, веома често непримјерених њиховом узрасту.

Због тога и не чуди што је све већи број малољетника који ступају у сексуалне односе, несвјесни одговорности, а што за резултат има нежељене трудноће.

Слаба едукација о овом проблему у школама један је од узрока алармантне ситуације. Такође, избјегавање родитеља да са дјецом разговарају о репродуктивном здрављу знатно погоршава стање.

Најгоре од свега је то што на помен сексуалног образовања у школама многи родитељи бурно реагују јер, побогу, то дјеци не треба, нису довољно зрела за такве приче. Не треба, све док дјевојчица кући умјесто књижице са одличним успјехом не донесе вијест да је трудна.

Тада се криве сви, родитељи, наставници, па и цјелокупно друштво. Међутим, етикетирање кривца неће нимало помоћи дјевојчици која се тако рано мора суочити са родитељством, или донијети одлуку да прекине нежељену трудноћу. И једно и друго остављају неизбрисиве посљедице.

Проблем се не смије занемаривати, првенствено због здравља младих мајки и њихове дјеце. Одговорни треба да већ у основне школе уведу сексуално образовање који ће ђацима пружити информације о ризичном понашању, али и обухватити све аспекте очувања њиховог здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана