"Јужни ток"

Марина Чигоја

Изградња "Јужног тока", пројекта вриједног милијарде марака, јуче је званично почела и у Србији, а крак тог гасовода, извјесно је, пролазиће и кроз Републику Српску.

Овај гасовод ће, без сумње, спојити највеће руске природне депоније гаса са тржиштима југоисточне Европе и обезбиједити поуздано снабдијевање горивом за европске потрошаче.

Оно чему посебно треба да се радују сви у Српској јесте чињеница да ћемо и ми коначно бити дио једног таквог великог пројекта. Овим су затворена уста свим невјерним Томама, који су, при сваком помињању овог гасовода, изражавали сумњу да ће се он уопште почети градити, а посебно да ће РС бити дио тога. Затворена су уста и свима онима који су, зарад јефтиних политичких поена, прижељкивали да од "Јужног тока" на овим просторима не буде ништа.

О значају учешћа Српске у једном оваквом пројекту сувишно је и говорити. Осим енергента, који ће обезбиједити стабилност у читавом региону, овај пројекат имаће и огроман значај за домаћа предузећа. Вјерујемо да ће бар нека од њих успјети да уговоре ангажман на овом пројекту, а самим тим биће отворена и врата за нова, пријеко нам потребна, радна мјеста. Осим тога, овакав пројекат сигурно ће привући инвеститоре на ове просторе.

Да од овог пројекта треба имати велика очекивања показује и то да је ријеч о једној од највреднијих инвестиција у Србији у посљедњих неколико деценија, да ће она Србији донијети још бољи геостратешки значај и позицију, да ће на изградњи бити директно запослено 25.000, а посредно до 100.000 радника из српских грађевинских компанија, произвођача опреме и предузећа из услужних дјелатности.

Наравно, чињеница да је изградња гасовода почела у Србији и да ће Српска бити дио тога не значи да је посао за нас готов и да је то - то. Напротив. Пред Српском су тек сада велики послови и сви који су задужени за то треба да засучу рукаве.

Све у свему, јучерашњи дан је веома значајан, не само за Србију и Српску. Јер сасвим је сигурно да је Српска добила своје мјесто у гасоводу "Јужни ток" и да морамо да покажемо да то не само хоћемо, већ и да можемо. А нема разлога да не буде тако.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана