“Јужни ток”

Ведрана Кулага Симић

Почетак градње гасовода “Јужни ток” у петак је била главна вијест већине свјетских медија, а о значају овог мегапројекта најбоље свједочи то што је његов иницијатор управо Русија.

Уз шест земаља, Бугарску, Србију, Хрватску, Словенију, Мађарску и Аустрију, у које ће до 2015. године доспјети цијеви руског гасовода, уз присуство предсједника Русије Владимира Путина у петак је представљена мапа на којој је међу земљама које више неће морати муку да муче са снабдијевањем енергентима јасно уцртана и Република Српска.

Право испод Црног мора стизаће гас до 38 милиона домаћинстава у земљама Европске уније, али и за становнике Српске.

Значај учешћа у овом пројекту за Републику Српску је вишеструк. Не само што ће добити гас, због којег “ратује” пола Европе, него ће своје најзначајније привредне капацитете упрегнути у развој инфраструктуре, да би сутра гас из “Јужног тока” био у домаћинствима у Српској.

Крак “Јужног тока” обезбиједиће становништву и привреди јефтини и алтернативни енергент који до сада нису имали.

Ово не само да ће донијети огромну економску корист, него ће упослити нове раднике, а то је у данашње вријеме и те какав подстрек.

Поред тога што ће бити обезбијеђена енергетска стабилност Републике Српске, значајна је и сама чињеница да се Српска нашла раме уз раме са европским земљама које су препознале значај оваквог пројекта.

Ово  је сасвим сигурно и доказ успјешне политике Републике Српске која се води посљедњих година и која има циљ да РС постане признат субјекат у сваком смислу те ријечи.

До партнерства са једном од најзначајнијих енергетских компанија у Европи, “Гаспромом”, сигурно не би дошло да Република Српска није препозната као значајан енергетски партнер.

Ниједна нова инвестиција није на одмет, а ова која за Српску и њене грађане значи и много више од тога, требало би да отвори врата и другим партнерима, којих ће засигурно бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана