"Јужни ток"

Марина Чигоја

Градња "Јужног тока" који ће пролазити кроз Републику Српску почеће до краја године. Коначан договор о краку гасовода кроз РС "пао" је у петак на састанку предсједника РС Милорада Додика и предсједника Управног одбора компаније "Гаспром" Алексеја Милера у руском Сочију, а меморандумом који су потписали, осим изградње крака гасовода, предвиђена је гасификација Републике Српске и изградња гасних електрана.

Овим је коначно стављена тачка на све скептичне изјаве појединаца у Српској и БиХ које су се могле чути од самог тренутка када је овај пројекат најављен.

Пролазак овог историјски важног пројекта кроз Српску није само добра прилика за запошљавање локалног становништва, него и за развој привреде Српске уопште. Осим тога, овај пројекат без сумње има и велики регионални значај, јер ће поред саме инвестиције која је вриједна милијарде марака, значити и сигурност у снабдијевању гасом, а то је оно за чиме тренутно велики дио Европе вапи.

Несумњиво је да ће Српска прикључком на "Јужни ток" створити претпоставке за интензиван и брз развој гасне инфраструктуре. Међутим, сигурно је и да је овај пројекат много више од пројекта који ће омогућити Српској несметано снабдијевање гасом.

Потписивањем меморандума и дефинитивним договором са гигантом какав је "Гаспром" одлични односи које Република Српска има са Русијом у свим областима, додатно су ојачани.

А данас, у вријеме када капиталистички свијет просто грца у економским проблемима, имати за партнера земљу каква је Русија, није мала ствар. Ово је и прилика да се створе и нове могућности за сарадњу са овом свјетском силом.

Привлачењем нових великих инвестиција, каква је без сумње "Јужни ток", и побољшањем услова за инвестирање, Република Српска побољшаће и своју политичку позицију, не само у региону него и шире.

Оно што је прије десет година било само пусти сан, данас је и и те како опипљива стварност. Република Српска успјела је у ономе у чему многе много веће земље нису, постала је дио пројекта будућности.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана