Јужни ток

Марина Чигоја
Јужни ток

На саму помисао о било каквој сарадњи између Србије и Републике Српске, или самог напретка РС, представницима политичких институција, али и предузећа у ФБиХ, диже се коса на глави. Да је тако, показује и најновији покушај опструкције пројекта "Јужни ток".

Будући магистрални гасовод "Јужни ток", заједнички пројекат руског гиганта "Гаспрома" и италијанског "ЕНИ"-ја, требало би да преноси руски гас испод Црног мора, цјевоводом дугачким 900 километара, до Бугарске и преко Србије до других европских земаља. Вриједност инвестиције процијењена је на 20 милијарди евра.

Ови подаци одговорнима у ФБиХ не значе много, али оно што је њима најбитније у свему овоме је чињеница да ће крак "Јужног тока" у БиХ улазити из Републике Српске.

На саму најаву да ће се Српска укључити у гасовод "Јужни ток" из Федерације БиХ одмах је стигао одговор да је тај план "политички мотивисан" и "економски неисплатив," те да је "много боље рјешење повезивање гасоводима са Хрватском".

Директор дистрибутера гаса "БХ-Гас" из ФБиХ Aлмир Бећаревић први је почео да дијели "добронамјерне" оцјене и економске анализе, према којима је, наравно, много исплативије заобићи и Републику Српску и Србију, а у пројекат "убацити" ФБиХ и Хрватску. Чудног ли чуда?!

Дакле, план је да гасовод у РС иде из Србије преко Зворника, одакле би даље ишао до Бијељине, преко дистрикта Брчко, Шамца, Добоја, Бање Луке, све до Новог Града. С друге стране, Бошњаци заговарају руту Зеница - Брод.

Због чега је линија Зеница - Брод профитабилнија, ни они сами не знају да објасне. Битно им је само да се на тај начин онемогући било каква сарадња Српске и Србије. Крајња корист за грађане и привреду БиХ, очигледно им није приоритет. Одговор на питање ко би на крају профитирао, сам се намеће.

Оно што је сигурно јесте то да је Република Српска слободна да бира опцију која је за њу економски исплативија и оправданија. Овај пројекат нуди шансу за развој гасне мреже и РС и ФБиХ, и први пут укључује РС у један велики европски пројекат, чију су исплативост потврдиле и највеће европске земље, дајући свој пристанак за његову изградњу. Због тога још више зачуђују, потпуно непотребне, реакције из Федерације, која би своја правила игре и одлуку о томе с ким да послује, радо наметнула и гиганту какав је руски "Гаспром".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана