Јуриш на функције

Ведрана Кулага Симић

Иако се у потпуности још није слегла прашина коју су подигли посљедњи локални избори у БиХ, и више је него јасно да кампања за љето/јесен 2022. године увелико траје, што потврђује неписано правило да борба за гласове у овој земљи никада заправо не престаје, имајући у виду и то што се избори одржавају сваке двије године.

Припрема терена за опште изборе је почела на готово свим адресама, а већ ове седмице представници одбора СНСД-а из ФБиХ окупиће се у Оџаку, гдје почиње припрема стратегије за окупљање српског блока у том дијелу БиХ, а све с циљем да се прекине досадашња пракса да интересе српског народа бране они иза чијих имена стоје симболи бошњачких и хрватских странака.

Срба у Федерацији је све мање и мање, као и њихових права. Најбољи доказ томе је непобитна чињеница да годинама никако или “на гурање” успијева да буде попуњено 17 столица које им припадају у федералном Дому народа. И ту предњаче “српски делегати” из СДП-а, СДА, ХДЗ-а, Либералне странке... који се нису нешто трудили да стану у заштиту Срба и српских повратника у Федерацију, а прилика и потреба било је напретек.

Дио кривице за ту вишегодишњу реалност носе и странке са сједиштем у Српској које имају представнике на федералној политичкој сцени, јер им недостаје оно најпотребније - јединство.

То нико не може порећи. Сваки пут, посебно пред опште изборе, посегне се за причом о том јединству, наглашава да је то једини пут да се Србима, који су у ФБиХ сигурно сада и испод статистичке грешке, обезбиједи бољи живот кроз већа права и заступљеност у тамошњим институцијама, али се до тога тешко или никако долази. Ако би се начелно дошло до заједничке листе или платформе, већином би пуцало пред финиш или ако опстане, пуцало би након конституисања власти јер би неки лични интереси узели примат и заузели прво мјесто у политикама.

Кадрови из српских партија у ФБиХ, али сви до једног, без обзира на то шта пише на њиховој чланској карти, морају бити за Србе у ФБиХ. И за ону баку која се вратила на огњиште и за младе наде којима морају да усаде ту идеју борбе за права Срба јер само тако могу да заштите земљу с које су потекли.

Сваки народ има право да бира своје представнике, а њихова обавеза на првом мјесту мора да буде брига о тим истим људима који су их и бирали и који су у њима видјели способност и вољу да се срцем боре за њихова права.

Тако су могли да се понашају званични представници Срба у институцијама власти у ФБиХ из редова странака са сједиштем у Федерацији, али нису, те и због тога гледамо ово што гледамо. Да повратници, између осталог, увијек имају више помоћи из Републике Српске и Србије, својих бивших комшија и неких донатора него од оних који се воде као њихови представници. Њима свака част, а овима у фотељама опомена и нада да ће промијенити плочу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана