Јунак Бели Вук

Горан Маунага

Срђан Кнежевић, Бели Вук, херој у рату и велики човјек у миру, већ 19 година не почива у миру, јер су његове убице исто толико година на слободи.

 

Од 7. августа 1998. године, кад су га сачекали у засједи испред зграде у којој је становао на Палама и хладнокрвно га убили, слободно шетају међу нама, што је поразно за институције и правду и несхватљиво обичном човјеку.

Мир не може пронаћи ни његова породица све док убице не буду приведене правди, тим више, јер постоје озбиљне индиције ко су починиоци. Индикативне су и ријечи Срђановог сина Немање: "Све се зна, а ништа се не зна".

Мира не могу имати ни савјесни људи који желе и очекују да живе у правно уређеној држави, а која то није и не може бити док убиство човјека тог ранга и функције не буде расвијетљено.

Вјеру у правду подрива и чињеница да су на Малим Палама и Сокоцу до данас нарасвијетљена и политички мотивисана убиства директора Српског осигуравајућег друштва "Јахорина" Ристе Југовића и начелника Центра јавне безбједности Источно Сарајево Жељка Марковића, који су убијени 2002. године.

Истрагу у овим случајевима водило је Окружно тужилаштво Источно Сарајево, али је све предмете изузело Тужилаштво БиХ. Управо на њима је терет да покушају да објасне сурову чињеницу да ни у једном од тих случајева до данас није подигнута оптужница.

Све мирише да је политика и ту умијешала своје прсте као што их је имала и у планирању ликвидација, а велика је вјероватноћа и да Тужилаштво тим предметима прилази селективно.

Српску су створили људи као што је био Кнежевић, а разграђују и загађују је они који су наредили и извршили то убиство. И ту је могуће наћи повезницу с невјероватним фактом да пуних 19 година истрага не даје резултате, ако се уопште још води, јер је чињеница да су Тужилаштво БиХ и комплетно правосуђе у Сарајеву одувијек имали анимозитет према Српској.

Све што је, дакле, у интересу Српске правосудне институције ескивирају, а доста је таквих предмета па само због тога не чуди да је и истрага убиства Кнежевића блокирана. Мало вјере у смисао постојања БиХ вратило би се ако би ускоро био расвијетљен бар тај случај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана