Јо­ван Ви­до­вић

Го­ран Мaunaga
Јо­ван Ви­до­вић

По­сли­је из­вје­шта­ја ЦЈБ Бања Лу­ка Окру­жном ту­жи­лаш­тву о по­чињеном кри­ви­чном дје­лу, у ко­ме се би­зни­смен Јо­ван Ви­до­вић сумњичи да је са сво­јим ди­ре­кто­ри­ма оште­тио Ур­ба­нис­ти­чки за­вод РС и буџет РС за ви­ше од ми­ли­он ма­ра­ка, Ви­до­вић нам је сви­ма по­ру­чио да су "за све кри­ви ме­ди­ји и ме­диј­ска кам­пања ко­ја је по­кре­ну­та про­тив њега".

Aко чо­вјек њего­вог про­фи­ла не оп­ту­жу­је ни по­ли­ци­ју, ни су­до­ве, ни ту­жи­лаш­тва, чак ни по­ли­ти­ку, по­ли­ти­ча­ре ни "по­ли­ти­чку одлу­ку", не­го искључи­во ме­ди­је, на­ра­вно оне ко­је ни­је успио да ку­пи и по­дми­ти, то го­во­ри да је све ове го­ди­не био за­шти­ћен од ових ко­је ни­је про­звао, и да би то био и да­нас да не­ма ме­ди­ја на ко­је је ки­ван.

За­то је он љут и за­то да­нас на те ме­ди­је шаље сво­је ди­ре­кто­ре, ко­ји су још на сло­бо­ди, у по­ку­ша­ју да те ме­ди­је дис­кре­ди­ту­је, а но­ви­на­ре ос­та­ви без по­сла.

Да су ра­ни­је фун­кци­они­са­ле ин­сти­ту­ци­је сис­те­ма и да је за­кон при­мјењиван ка­ко тре­ба, Ви­до­вић би да­нас био нај­ки­вни­ји на држа­ву, одно­сно ен­ти­тет, на те ин­сти­ту­ци­је и на за­кон, умјес­то на ме­ди­је. Aли ни­кад ни­је ка­сно, па Ви­до­вић мо­жда то и пос­та­не у слу­ча­ју да се ова при­ча до кра­ја ис­при­ча по пра­ву и за­ко­ну, ка­ко је, ево, и за­по­че­ла.

Ка­ко пред­ста­ви­ти, ка­ко до­ча­ра­ти ствар­не раз­мје­ре кри­ми­нал­но-ко­руп­циј­ске хо­бо­тни­це ко­ју је го­ди­на­ма, од ра­та до да­нас, успос­тављао и успио да фор­ми­ра Ви­до­вић?

Мо­жда ова­ко: сва­ко од нас тре­ба­ло би да се упи­та шта би му све тре­ба­ло и до­кле би та мре­жа мо­ра­ло да се­же па да усред Бање Лу­ке при­сво­ји ви­ше од 200 ду­ну­ма нај­бољег гра­ђе­вин­ског земљи­шта а да то ни­ко­ме не пла­ти, и да за то не бу­де кажњен и да не од­го­ва­ра? Да сва­ко од нас по­ку­ша да од­го­во­ри на пи­тања на ко­јим по­зи­ци­ја­ма и у ко­јим све ин­сти­ту­ци­ја­ма би тре­ба­ло да има­те свог чо­вје­ка и до­кле мо­ра­ју да се­жу ко­руп­ци­ја и ор­га­ни­зо­ва­ни кри­ми­нал у слу­ча­ју ка­да мо­же­те да гра­ди­те гдје хо­ће­те, ка­ко хо­ће­те и шта по­же­ли­те, да при­сво­ји­те пре­ду­зе­ће ко­је же­ли­те? Да ос­та­ви­те 2.000 радника без по­сла и да сво­је бо­гат­ство нео­гра­ни­че­но уве­ћа­ва­те пре­ко акциј­ских и бер­зан­ских мал­вер­за­ци­ја? Шта би ме­ни, те­би, осим кри­ми­но­ге­них ка­ра­кте­ра и сви­јес­ти, још би­ло по­тре­бно па да "пос­ти­гне­мо" све то? И шта би ко­на­чно тре­ба­ло да се де­си па да се у за­твор иде због по­кра­де­них ми­ли­она, а не због укра­де­не ко­ко­шке?

Ов­дје сам на­вео са­мо оне по­дат­ке и до­ка­зе до ко­јих сам до­шао кроз но­ви­нар­ско ис­тра­жи­вање, та­ко да ово ни­је по­ку­шај вршења ути­ца­ја на при­па­дни­ке ис­тра­жних и пра­во­су­дних ин­сти­ту­ци­ја. Aли, ако они бу­ду ра­ди­ли свој по­сао ка­ко тре­ба, до­ка­зи до ко­јих би тре­ба­ло да до­ђу у пре­дме­ту Ви­до­вић мо­ра­ју да бу­ду и број­ни­ји и ја­чи од но­ви­нар­ских.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана