Још 23 дана

Жарко Марковић

Седам дана прошло је откако су лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА потписали споразум о формирању власти, а на спровођењу одредби тог документа учињено је једно велико ништа, што у преводу значи да је до блокаде земље, коју је, у случају да споразум не буде реализован у року од 30 дана, најавио Милорад Додик, остало још 23 дана.

Седам дана потрошено је на тумачења само једног члана споразума, оног који се тиче пута у НАТО. Да је ствар озбиљна, свједочи и чињеница да су у појашњења укључени и лингвисти. Међутим, тај члан постављен је тако широко да га ни највећи лингвисти не могу до краја протумачити, а то не успијевају ни овдашњи свезнајући политички аналитичари.

Отуда није чудо што га у своју корист тумачи и Бакир Изетбеговић, а и његови политички противници, а онда и Милорад Додик, па и опозиција у Српској. Једини који се, врло вјешто, не упушта у тумачења је Драган Човић, али од њега се свакако не очекује да каже нешто конкретно.

И док Човић тврди да БиХ “неће моћи да избјегне формирање власти”, чињеница је да су у наредна 23 дана, имајући на уму гломазност процедура на заједничком нивоу, шансе за завршетак процеса именовања новог Савјета министара сведене на минимум. У Бањалуци се хитне сједнице парламента или владе заказују без икаквих проблема, у року од дан-два, док је у Сарајеву све тромо и успорено, ни близу ефикасности на какву је навикао Милорад Додик у Српској. И то је ваљало имати на уму приликом одређивања рока.

А да ли идемо у НАТО или не, одговор вјероватно не би знала ни у овај процес раније укључена баба Ванга, да је, којим случајем, жива (Додик, Братунац, 6. јула).

Ако бисмо се држали само прве реченице спорног члана која каже: “Наставити интеграцијске процесе у складу са Уставом и законима, усклађујући ставове и интересе свих нивоа власти у БиХ”, онда би се рекло да нећемо јер Српска је и те како ниво власти и има службени став о војној неутралности.

Ако бисмо се држали сљедеће реченице: “Потврдити опредјељење за унапређење односа са НАТО-ом, не прејудицирајући будуће одлуке у вези са чланством БиХ. Све активности у овом смислу проводе се у складу са свим релевантним одлукама Предсједништва БиХ, Парламентарне скупштине БиХ и Савјета министара БиХ, а имајући у виду уставну надлежност Предсједништва за провођење вањске политике”, онда се неки пут, који аутоматски не подразумијева чланство, ка Бриселу ипак назире јер, колико их год неко оспоравао, одређене “релевантне одлуке” на том путу постоје.

Трећа, пак, реченица: “Комисија за НАТО интеграције БиХ ће сарађивати са свим релевантним институцијама с циљем реализације односа са НАТО-ом, укључујући израду нацрта и планова, на бази одлука Предсједништва БиХ и Савјета министара БиХ”, слути на неко средње рјешење јер управо је ова комисија израдила и фамозни Годишњи национални план (АНП) за који Душанка Мајкић прије пар дана “Гласу” рече да је лоше написан и да би се морао поново писати.

Могуће је, дакле, да нова комисија при новом Савјету министара, боље напише АНП, али ни то не мора ништа да значи. Када Савјет министара коначно буде формиран. Ако буде. Остала су још 23 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана