Језик

Горан Маунага

Већ трећу годину, с краћим или дужим прекидима, бошњачки ђаци у Коњевић Пољу и Врбањцима, а сада и у насељима око Зворника, бојкотују наставу због неувођења националне групе предмета и, посебно, због неиспуњавања прохтјева да им се језик који уче зове "босански", док у ФБиХ ничег ни сличног бојкоту нема, иако су српски ученици по том питању дискриминисани у сваком кантону.

Да се ту не ради само о пуким интересима родитеља и ученика показују упорна окупљања родитеља, исто као и њихово свјесно кршење, непоштовање одредаба Устава Српске које јасно кажу да Бошњаци у Српској говоре језиком бошњачког народа, дакле бошњачким, а не босанским језиком.

Исто тако, јасно је прописано да се група националних предмета уводи онда кад у разреду има најмање 18 ученика одређене националности, али организаторе бојкота и родитељских окупљања то не занима. Они преко тих захтјева, наравно, виде даљу унитаризацију БиХ.

Њих не интересује ни то што су, рецимо, у Тузланском кантону "Службене новине" објавиле да у средњим школама тог кантона постоје само босански и хрватски језик.

Баш нико се не пита шта то би у ФБиХ са конститутивношћу српског народа и званичном, службеном употребом српског језика, гдје тај језик нестаде?

Је л' тамо нема баш ниједно српско дијете да би га учило, или их има, али ћутећи уче "босански" или хрватски јер тако, једноставно, морају пошто су у мањини?

И како то да се из ФБиХ о тој теми не чује ниједан српски глас, а камоли да има некаквих бојкота наставе или родитељских окупљања?

Дакле, ништа од тога нема, али зато има то да у Српској њен потпредсједник Рамиз Салкић, преко неуставних захтјева и скоро насилних протеста ради на његовом укидању. На све то треба додати и интересе оних којима није успјело да прошле године насилне демонстрације прошире и пренесу у Српску с циљем њеног рушења. Зато власти РС у случају ових захтјева само треба да се стриктно придржавају Устава и законских прописа.++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана