Језик улазница за посао

Данијела Бајић

Увјерени да им је једина шанса да нађу запослење одлазак у иностранство најчешће се млади од 20 до 30 година масовно уписују на курсеве страних језика, од којих су најпопуларнији њемачки и енглески.

Међутим, не мањка ни оних који трбухом за крухом планирају у неку од скандинавских земља, као ни младих људи који би школовање наставили у некој од европских, па и свјетских метропола, због чега по основно знање из језика земље у којој планирају да се скрасе одлазе у школе страних језика.

Послије диплома, за стотине регистрованих на бироу, учење страног језика углавном је корак ка послу. Рецимо, у Њемачкој нема вишка радно способних.

Ако се узме у обзир чињеница да тамо не питају одакле неко долази, већ шта може да ради, не чуди овдашње интересовање за учење, између осталог, њемачког.

Осим медицинара, за стране језике су заинтересовани ветеринари и инжењери.

Колико су становници Српске навалили преко границе не доказују само гужве у амбасадама и конзулатима, него и дуги редови испред школа страних језика, које се данас могу наћи на сваком кораку.

Нажалост, најмање је оних који се на неки курс страног језика уписују у жељи да прошире своје знање и видике иако је познавање бар једног страног језика постала неопходна потреба у свакодневној комуникацији.

Тако да изрека "Колико језика знаш, толико вриједиш" у данашње вријеме још више добија на значају, јер многу језици представљају и улазницу за посао.

Има и оних који путем ових школа одлазе у иностранство да уче страни језик, од којих се, сигурно, мало ко и пожели вратити. У свој овој причи, највише користи у Српској имају власници школа страних језика, кроз које током године прође и до 1.500 полазника.

Зато није ни чудо што се сваки дан отвори бар једна школа страних језика у Српској, чији власници засигурно још неће напустити БиХ и кренути пут Европске уније.

Зато данас за неког ко не жели да напусти своју домовину једино привремено рјешење је отварање школе језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана