Јефтиније за три фенинга

Маријана Миљић Бјеловук

Грађани БиХ и у овим тешким временима када грцају у проблемима, морају се повиновати неодговорним појединцима јер једноставно другог излаза немају.

 

Први у том реду су нафташи који очигледно слиједе праксу властодржаца, јер у овој кризи не воде рачуна о грађанима као и они који воде ову земљу, а то потврђују и држањем рекордних цијена горива. Очигледно им се може па то раде. Јер да не може, то сигурно не би радили.

Грађани нијемо гледају на њихову политику и само слијежу раменима. Коментаришу између себе. И на крају, шта ће иду и точе гориво колика год да је цијена. А и шта би, другог рјешења нема. Осим, можда да купе бицикл па да возе пар километара до посла, а неки и руте које се мјере десетинама километара. Уосталом то су и савјети ових других да мало извуку кључ и мотора и да “педалају” до радног мјеста или пак да прошетају до посла. То су рјешења која се нуде грађанима. У овом времену, наравно, нису изостале ни шале политичара, јер су поједини најављивали појефтињење гориво, симболично, од 1. априла. Нема шта, баш фино. 

И док се једни и други, ништа друго, него исмијавају грађанима, њихове колеге у окружењу, наравно, што је и за очекивати од нормалних држава, обарају цијене горива или пак доносе мјере да би заштитили своје становништво у овом грозном времену.

На овом нашем аљкавом тржишту нафташи се држе једне те исте праксе годинама и то им пролази за руком. Чим цијене нафте скоче у свијету, они тај тренд, подразумијева се, прате. Јер, боже мој, мора се, поскупјело је. С друге стране, када цијене падају, не, наравно не морају се то­г правила држати. Ако се и ријетки одлуче да појефтине гориво, то ураде за два, три фенинга. Толико је то појефтињење мало да га грађани не примијете. Очигледно је да срама и стида немају, јер су “набили” цијене толико да смо премашили и земље окружења као што је Хрватска и Словенија.

Не стиди се нико од нафташа ни када чује да је у Хрватској у року од двије седмице појефтинило гориво за чак 40 фенинга по литру, док су они ето, ове седмице, поједини, не сви, успјели да своје цијене коригују за чак “три фенинга”, Па да није жалосно, било би смијешно. А грађанима никако није до смијеха у овим пакленим временима. У свој тој пракси дивљања цијена појединци су подивљали и своју зараду са формирањем већих цијена од дозвољених за више од милион марака само у једном мјесецу. Наравно, књиге свих нису пречешљане. А да јесу, резултати би били толики да би се вјероватно и они сами шокирали колико су зарадили. Очигледно, док једним не смркне, другима не сване. А прољећно сунце је и те­ како изгледа огријало нафташе. Ништа нам друго не преостаје него да се надамо да ће имати кишно љето, а да ће грађане гријати сунце по питању цијена горива.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана