Јефтини трикови

Жељка Домазет

СДС се одавно окренуо популистичким потезима и наводној бризи за грађане, а потврђује то и њихов најновији приједлог о укидању акциза на гориво намијењених за путну инфраструктуру.

Више од стотину милиона марака је већ прикупљено и чека да се распореди да би путна инфраструктура могла несметано да се гради, а СДС би својим приједлогом да укине извор финансирања и да Српску остави са најлошијим путевима у региону. Акцизе јесу донијеле повећање цијене горива за 18 фенинга по литру, али не и његово драстично поскупљење, које је потом услиједило усљед раста цијене нафте на свјетском тржишту, на које тешко могу да утичу и велике силе попут Америке и Русије, а камоли нејака БиХ.

Мада су све странке које чине и власт и опозицију потписале Реформску агенду у којој је наведено да се морају наћи гаранције за средства потребна за изградњу путева, одмах након потписа СДС, односно странке Савеза за промјене заборавиле су шта су обећале европским званичницима. У цијелој причи не би било ништа спорно да су евентуално за изградњу путне мреже нашле неку алтернативу или повољнију опцију, али без адута и ваљаних потеза, популистички су посегнули за укидањем акциза вјерујући да ће ту шарену лажу народу продати уз лажно обећање да ће му након тога бити боље. Они који сматрају да је боље путовати похабаним путевима или макадамом умјесто савременим саобраћајницама једино могу повјеровати оваквим потезима.

Када се има у виду однос снага међу онима који одлучују о законским приједлозима у Парламенту БиХ јасно је да ће овај СДС-ов предизборни да се распадне попут мјехура од сапунице. Све ово не води ниједној другој констатацији до оној да је СДС, толико отуђен од реалности и огрезао у жељи да сатанизује Српску и њене институције, већ одавно незаустављиво кренуо у расипање, па стога и не чуде готово свакодневне гужве на излазним вратима ове странке.

Како вријеме до избора неумитно тече, јасно је да полако али сигурно одбројава и часовник за ову странку, која се већ одавно отуђила од народа, реалности и некадашњих идеја на којима је настао народни покрет. Циркусијада попут ове са акцизама само је једна у низу епизода која је од ове некада озбиљне странке направила то што данас јесте.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана