Једнострано подривање

Жељка Домазет
Једнострано подривање

Да су институције које би у БиХ требало да бране и чувају право и правду у доброј мјери кренуле странпутицом, показује и чињеница да је управо Правобранилаштво БиХ наредило да се на државу БиХ без икаквог претходног договора књижи имовина која јој не припада.

На такве потезе Правобранилаштва упозорио је и високи представник у БиХ Валентин Инцко. Он је позвао Правобранилаштво да се мане "ћоравог посла" и да престане са кршењем Закона о забрани располагања војном имовином, који је управо институција високог представника наметнула, позивајући релевантне политичке факторе и институције у БиХ да постигну договор око тога.

Испоштовало је Правобранилаштво тај захтјев, али су се одмах дигли СБиХ и њен лидер Харис Силајџић, а затим и остали из Сарајева и позвали да се Инцков захтјев игнорише и имовина укњижи на државу БиХ. Зато јер, ето, тако њима одговара.

Словом Дејтонског споразума јасно је речено да сва имовина која се налази у ентитетима припада искључиво њима, а од њиховог договора и споразума зависи шта ће уступити институцијама државе БиХ на коришћење.

Око тога шта и како треба да се уступи држави на коришћење и како имовина треба да се дијели, више од двије године безуспјешно покушава да се договори Комисија за расподјелу државне имовине.

Због различитих опструкција од стране појединих бошњачких чланова те комисије до данас није дошло до договора. Прецизније, договора нема управо због захтјева Бошњака да се сва имовина у првом реду укњижи на државу, па да потом ентитети и локалне заједнице зависе од добре воље оних који одлучују у држави да ли ће им удијелити нешто или неће.

Очито добро инструисани службеници су на мала врата, мимо договора покушали да на државу књиже имовину која јој није додијељена и на тај начин опструишући могуће договоре и на све начине покушавајући да задрже OHR у БиХ до унедоглед.

OHR је јасно поручио да једностране активности на укњижавању имовине подривају изгледе за постизање одрживог рјешења за питање државне и војне имовине, што води даљем одлагању реализације програма "пет плус два" и затварању Канцеларије високог представника. A Сарајеву очигледно није циљ да до тога дође, него да БиХ и даље назадује и да све буде по вољи Бошњака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана