Једном дилер, увијек дилер

Анита Јанковић-Речевић

Ријеч дилер је енглеског поријекла и у преводу означава трговца који се бави купопродајом хартија од вриједности. Међутим, дилером се, према уличном сленгу, најчешће називају препродавци опојних дрога.

У слободном тумачењу, дилером би се могла окарактерисати и особа које жели на лак начин да се домогне новца, неко ко не зна шта значи плату зарађивати радећи читав мјесец и по десет сати дневно, особа без морала и осјећаја одговорности, која не мари што својим “послом” угрожава стотине живота, и то махом младих.

Ради се о људима којима кад једном осјете окус “лаке лове” најчешће никада више не падне на памет да свој хљеб зараде поштено, поготово када се узме у обзир да на само килограму продатог кокаина зараде цифру довољну за куповину аутомобила, што је свота коју обичан човјек не може да појми, али ни да заради мукотрпним радом за годину.    

Колико дилери тешко испливавају из криминалних вода и да се увијек враћају на “мјесто злочина” показују подаци судова широм БиХ чије судије највише посла имају управо с оптуженицима за злоупотребу дрога, односно особама које су раније осуђиване за иста кривична дјела.

Ти подаци су више него забрињавајући јер кријумчари дроге све озбиљније свој “посао” развијају и на улицама БиХ. Највећи број судских пресуда од 2014. до 2017. године, тачније 1.441, односи се управо на неовлашћену производњу и стављање у промет дроге, што је 88 одсто од укупног броја свих пресуда.

Међу онима који су добили казну највише је особа старости између 18 и 39 година, што је посебно поражавајуће с обзиром на то да је ријеч о људима који су у пуној радној снази и који би својим радом могли много допринијети просперитету државе. Нажалост, због одсуства свијести и одговорности, ти људи радије бирају да криминалним радњама наносе штету својим суграђанима гурајући их у пакао дроге. Новац и зараду стављају испред људских живота, без имало гриже савјести, иако највећи број њих има своју дјецу и породице.

Правницима и надлежнима у БиХ који кроје законе то би требало да буде довољан мотив да пооштре казне за све оне који се баве производњом и продајом дроге.

Новчане казне у оваквим случајевима требало би потпуно елиминисати јер казнити дилера новцем не значи ништа с обзиром на то да они пара имају као блата. Ником од њих  није проблем платити изречену казну, зато је гурање иза решетака на дужи низ година једино рјешење јер би се само тако препродавцима опијата могло стати у крај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана