Једни лете, други запомажу

Маријана Миљић Бјеловук
Једни лете, други запомажу

Увијек и заувијек ова земља једнима ће бити мајка, а другима маћеха, јер како раније, тако и данас, поједини, одређени људи, углавном блиски онима на функцијама, имају за авионе и камионе, док други немају ни за храну. Тако ће бити и у блиској будућности, ништа се ту неће промијенити.

Они богати постаће још богатији, а ови други додатно сиромашнији, иако смо мислили да даље не могу да тону, да су већ давно дотакли дно. Јер да и од горег може бити горе свака година нас на то подсјећа.

Она прошла била је гора од претходне, а ова још суровија, иако смо тек ушли у друго полувријеме. Поразиће ова, 2023. година убједљиво ону прошлу, јер сви, од политичара до трговаца немилице, чини се никада јаче, ударају по оним нејаким. Над њима доказују своју силу. Понашају се као да им нико ништа не може. Што и јесте тако, јер да може, одавно би промијенили курс свог дјеловања.

Њихова сила, бахаћење и вођење рачуна само о властитим интересима и оних најближих, од зетова до кумова, свакодневно продужује редове испред јавних кухиња, док нису ријетки ни они који у контејнеру траже залогај. Таквих ће, по свему судећи, бити све више. Нажалост.

Да само један дан политичар, привредник, трговац или неки други профитер проведе испред те јавне кухиње, стојећи на овој жези и чекајући један оброк сатима, можда би и промијенили курс свог дјеловања. Али од тог нема ништа, јер нисмо ми земља у којој се политичари и они који убиру екстрапрофит стављају у исти кош са обичним грађанима.

За њих су, по њиховом личном убјеђењу, луксузне лимузине, а међу грађанима су само онда кода, треба “одратити” маркетинг и тиме убрати који поен. Људи као људи, наивни, и данас након толико година насједну на исту цаку. Докле, нико не зна. Мада је све више оних који су њихову формулу говорења једног те истог, нудећи мед и млијеко, а дијелећи само патњу, одавно провалили.

Та патња, борба за преживљавање, чини се никада није била већа. Али то смо мислили и лани па смо се преварили. Доказа нам ова година да може бити горе. То потврђују подаци од свих релевантних институција, а само један показатељ јесте да су наши људи широм свијета за три мјесеца послали скоро 800 милиона марака онима које су оставили у овој земљи суноврата. Не, тај новац није коришћен за куповину авиона, већ за храну, лијекове, плаћање рачуна...

Шта нам слиједи? Да ли ће бити горе? Хоћемо ли и даље живјети на грбачи оних које смо отјерали из ове земље? - питања су на која се одговор унапријед може наслутити. Наравно, ако то питамо наше политичаре, односно оне који су на власти годинама, биће нам сјајно и бајно. То у преводу значи да ће бити обрнуто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана