Јединство

Свјетлана Шурлан

Јединствен став најзначајнијих представника народа у Републици Српској постигнут је о питању одбране Дана Републике, 9. јануара. Ово је било очекивано с обзиром на раније изнесене ставове поводом одлуке Уставног суда БиХ да Дан РС прогласи неуставним и наложи Народној скупштини Републике Српске његово укидање.

Апсурд те одлуке Уставног суда БиХ огледа се и у чињеници да је чак и Венецијанска комисија 14. октобра 2013. године потврдила да је Дан Републике Српске, 9. јануар, легалан празник.

Сви политички представници Срба сагласили су се да ће Дан Републике и даље бити слављен широм Српске, убудуће чак и свечаније и у већем обиму. Сложили су се и с тим да треба ријешити питање странаца - судија у овом суду који су одавно требали да оду.

Очигледно је да представници најјаче бошњачке партије СДА нису очекивали овакав одговор из РС, а то је потврдила и њихова јучерашња ћутња. Огласили су се, истина, Садик Ахметовић и Рамиз Салкић, али нису јасно рекли хоће ли или не, заједно са партијама из Српске, учествовати у креирању нових законских рјешења којима ће странци бити испраћени кући и којима ће бити регулисано ко ће све бити именован и на који начин за судије у Уставном суду БиХ.

Није се огласио лидер СДА Бакир Изетбеговић, који је и затражио да буде укинута прослава Дана РС на 9. јануар јер је истог дана и Свети Стефан. Изетбеговић се, наравно, направио наиван, као да не зна да је и сваки други дан један од светаца у православном календару. Рекао је да му не би сметало да је Дан РС 21. новембар, иако је и тада такође велики српски светац Аранђеловдан.

Суштина Изетбеговићевог захтјева била је у томе да буде оспорен дан када је настала Српска, а на то нема и не смије да буде ћутања из РС.

Јасно је да о питању статуса Републике Српске нема разлике међу политичарима у РС, били у овој или оној партији, у коалицији са СДА или не.

То треба да знају сви представници друга два народа када и ако покушавају да угрозе статус Српске и питања која то дефинишу.

Истина, јединствен наступ као сада из Српске је изостао приликом укидања грба и химне, али то свакако треба да буде наук српским политичарима да се само јединством може сачувати Српска. Да само јединствени могу побиједити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана