Јединство без алтернативе

Ведрана Кулага Симић

Иако су од завршетка ратних дешавања на овим просторима прошле више од двије деценије, и даље, нажалост, свако мало на сцени се појави понека искрица која садашњост опет врати у прошлост и отежа пут ка будућности.

Сребреница је годинама уназад болна прича за све, како год да се погледају ствари, а "праву" истину о томе шта се десило у тој општини половином деведесетих година свако прича на свој начин и користи је онако како тренутак налаже. Тако ће, сасвим сигурно, бити у мјесецима који долазе, а који нам опет пред врата доводе локалне изборе.

Српске странке у Сребреници најављују да ће и ове године на тренутак заборавити различите политичке ставове за које се боре и дати максимум да би дошле до имена и презимена једне особе иза које ће стати с циљем побједе на предстојећим изборима у тој општини. Те најаве из оба табора не смију остати мртво слово на папиру и чисто онако изговорене ријечи, већ се морају показати на терену када за то дође вријеме.

Представници странака са српским префиксом морају остати досљедни тим ријечима да би показали да држе до људи који живе у тој општини и да се релаксирају односи који коријене вуку из тих несрећних деведесетих година.

Јер за сваки изборни циклус у Сребреници везују се инжењеринг и покушаји превара да би Бошњаци, посебно потпомогнути гласовима из иностранства и фиктивним пријавама, остали да владају том општином и на то морају сви отворити очи и ове године.

И док надлежни треба максимално да пазе и ове године ко се и под којим условима пријављује да гласа на изборима у тој локалној заједници, српски политичари морају показати да могу заједнички, раме уз раме, радити у интересу народа када је то најпотребније. Морају показати да су прави лидери, јер су то питања која немају алтернативу, која не смију да покажу сву њихову међусобну нетрпељивост и неслагања, јер за то има других мјеста. На кључним стварима морају показати да су изнад дневне политике и купљења политичких поена када то од њих тражи народ који им је, свако по свом нахођењу, дао глас за бољу будућност.

Једно од тих питања је и Дан Републике. Рокови се пробијају, а неки ближе, али је важно да политичари покажу да могу личне интересе ставити по страни и заједно стати иза оних који су од виталног значаја за цијели народ, за Републику, без обзира на то што је наступила година борбе за власт на терену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана