Једина шанса за добитак

Маријана Миљић Бјеловук

Избори у БиХ једина су шанса да свако добије понешто. Од оних најугроженијих категорија друштва, пензионера до радника, па све до оних који у рукама држе кормило појединих предузећа, локалних заједница…

Власти се труде да испуне све жеље. Свима излазе у сусрет. Свима помажу. Када би тако увијек помагали, у овој земљи владало би право благостање. Али од тога нема ништа.

Тако су у Српској једнократну помоћ добили пензионери, радници повећање плате, а штедње нема ни за остале категорије. Поред новца, ту су и разна друга обећања од поштовања прописа, доношења нових аката… Ма, влада права идила.

По угледу на пензионере и борци су затражили свој дио колача и новчану помоћ, али још је нису добили. Остао је мјесец да и њихови захтјеви добију зелено свјетло у Влади. Ако буду упорни, велика је вјероватноћа да добију све што желе. Ту су увијек протести да се њима запријети ако из Владе добију одбијеницу. Јер ко ће мјесец пред изборе допустити да му улицама марширају незадовољни борци, радници?!

За тим рецептом посегнули су у Конфедерацији синдиката. Протести или разговори. Наравно, већ су добили термин за разговоре и састанак са представницима Владе.

Из Владе су прво затезали, али када су видјели да се синдикалци не шале, дан састанка брзо је утврђен и усаглашен. Вјерујемо и да ће на састанку ријешити све несугласице само да  би узбуркане страсти у вези са могућим протестима спласнуле. Нема сумње да ће управо бити тако и да ће и једни и други изаћи са састанка са осмијехом на лицу.

Дакле, сви којима је потребно нешто из Владе, од новца до поштовања права, доношења нових закона, треба да искористе вријеме сада или у супротном да ћуте у идуће двије године.

Они којима је обећано више новца, али од Нове године - просвјетари, већ сада се хватају за главу што су допустили да то на снагу ступи тек за четири мјесеца, а не од октобра. У идућих пар мјесеци живјеће у страху хоће ли обећање власти испунити. Али о том потом. Чуће се у јануару.

Дакле, није сигуран добитак у августу и септембру на играма на срећу, већ искључиво у надлежним институцијама. То је, нажалост, наша реалност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана