Једимо домаће, једимо здраво

Данијела Бајић

Домаћи сир, вино, шљивовица, пршут и други производи већ при првом конзумирању одушевљавају туристе.

Упркос томе, намирнице домаћих произвођача ријетко се могу видјети на столовима овдашњих ресторана, што није случај у другим земљама. Барем што се тиче прехране, у развијеним државама купује се искључиво домаће, по могућности локално и свјеже.

На примјер, на полицама маркета и столовима ресторана у Аустрији може се наћи око 80 одсто домаћих производа, док ће сваки Швајцарац прије купити сир или воће и поврће произведено у својој држави него што ће се ухватити за нешто увозно, због чега је напредак њихове привреде немјерљив са било којом другом државом.

Управо због тих “прекограничних” искустава, сервирање домаћих и само домаћих намирница у нашим кантинама дало би вјетар у леђа пољопривредницима из Српске који, осим неконтролисаног увоза који их притишће годинама, сада трпе губитке и због вируса корона.

Намјера надлежних да буде дефинисана обавеза коришћења домаћих намирница у ресторанима републичких предузећа и установа и те како је обрадовала произвођаче воћа и поврћа, али и узгајиваче стоке. Како и не би јер су све вријеме, упркос свом раду и труду, били поприлично запостављени од стране купаца. Неписано правило каже да је већини становника слађе оно што долази из увоза него домаће. Једноставно је туђе слађе, што потврђује и чињеница да годишње “попијемо” милионе марака негазиране воде из увоза поред наших производа, који су готово идентичног укуса и амбалаже, а уз то су сигурно и јефтинији.

Ту је и страно месо, али и многи дуги производи који се по укусу нимало не разликују од домаћих, док се о квалитету и те­ како може расправљати. Сигурна сам да наши пољопривредници више пажње посвећују својим производима и мање их третирају којекаквим препаратима него што то раде у иностранству кад је у питању роба за извоз.

С друге стране, куповина туђе, а обилазак у широком луку домаће робе је и ствар навике. Купује се механички, без размишљања о помоћи привреди, републичком БДП-у или неком тамо дједу из Јање код Бијељине који има краве, производи млијеко и од тога живи.

Зато ће одлука Владе РС, ако ништа друго, бар дјелимично утицати на већу конкурентност и бар мало подстаћи јачање привреде Српске, посебно у ситуацији узрокованој епидемијом вируса корона. А кад је у питању промјена свијести и навике купаца - на њу ћемо, по свему судећи, још причекати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана