Један је рођендан

Ведрана Кулага Симић

У и уз Републику Српску стасале су многе генерације. Неки су рођени када и она, дио се већ тада радовао школским данима и новим радним побједама, а трећи, стављајући себе на посљедње мјесто, чекали прве линије фронта да би свима подарили безбрижно дјетињство и изборили слободу.

Српска је настала у претешком поглављу још теже историје овог поднебља. На хиљаде и хиљаде бораца, усталих за слободу у коју су вјеровали и за коју су живјели, никада се нису вратили на кућни праг.

Меци у налету су косили очеве, синове јединце, рођену браћу на путу којим су кренули, мине разносиле, а гелери циљали у срце, док су им дјеца, мајке, супруге, сестре и други чекали добре вијести са ратишта, али...

Списак погинулих војника је предуг и према њима Српска и сви који данас и сутра буду њоме руководили имају највећу обавезу. Да је сачувају, да чувају дан када је одлучено да је она услов за слободу којој свако тежи.

Тај дан је 9. јануар. И то сви знају. И они који га годинама славе и сјећају се свих првака који се нису вратили у загрљај најмилијима и они који чине све да би га оспорили и заувијек избрисали са страница историје.

Република Српска је тада рођена. Тај дан је њен рођендан. Касније је расла, чувана и дошла на корак до 30. рођендана. То је њен датум. То је дан који су потврдили њени грађани на референдуму. И шта о томе више да се прича? Шта?

Докле више да се посеже, на било којој адреси, питање 9. јануара? То је дан који је једном уписан у историји и нема помјерања. Не може нико да мијења дан када је рођен, не може бити ни млађи ни старији, иако би можда волио.

Један од њих је управо 9. јануар. Рођендан који је толико пута оспорен, а који и даље живи, јер значи овом народу и живјеће ако га се буде држао. И вјерујем да би сваки пут, у миру и за мир, становници Српске рекли поново да је 9. јануар дан Српске, јер је тада настала и то ни велике силе, које су све мијењале, не могу да промијене, а они који су на позицијама у Српској морају да чувају тај датум, јер је темељ свега.

О 9. јануару се не полемише. Тај дан се не мијења, већ се тај датум поштује и брани када треба, а све да би опстао, јер нема другог првог рођендана.

Српски народ с обје стране Дрине има доста важних историјских датума. И треба да их поштује, као што и остали народи имају своје, и нико никоме не треба да брани да их се сјећа.

Неке од најважнијих порука српском народу стижу управо сваке године око 9. јануара. Чује се да није узалудна била воља војника и народа за слободом, да је Српска поносна и за сва времена. Један од услова за то је и чување дана када је настала. ++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана