Један је Ноле

Вељко Зељковић
Један је Ноле

Новак Ђоковић освојио је своју 23. гренд слем титулу и постао први тенисер ком је то пошло за руком, али је у исто вријеме постао и први играч који је освојио сваки од четири највећа турнира, најмање три пута.

Исписао је Ноле историју овог "господског" спорта и то у тениској ери борећи се против виртуоза Федерера и вамос-тамос Надала. Остварио је то упркос и налету неких нових клинаца попут Алкараза, Руда и Рунеа, али и већ тениских зрелих играча попут Медведева и Зверева. Није одустајао, иако је много тога било против њега. Нису га поколебале ни многе забране, оспоравања и прозивке самозваних тениских стручњака попут Бена Ротенберга.

Оспоравали су га и подметали разне клипове, покушавајући га избацити из равнотеже, јер је у дијелу јавности било несхватљиво да један спортиста са простора Балкана буде краљ "господског спорта". Поготово када један Балканац одбије да игра под заставом Велике Британије.

Слично понижење, до прије пар мјесеци проживио је и Никола Јокић, ком није додијељена МВП награда и то из тако бизарних и несхватљивих разлога. И Јокић и Ноле су се у овим ситуацијама показали, као што би рекли на западу, као велики џентлмени. Истрпјели су све те дјелима и резултатима не само на терену, већ и у свакодневном животу, показали ко су и шта су.   

Многи аналитичари, попут Маца Виландера у Нолету и дан-данас виде машину, али он то сигурно није. Само је посвећен циљевима које је пред себе поставио. И та његова посвећеност, реалност и ментална снага јесте кључ свега, али и највећа енигма из перспективе оних који га "проучавају". Неоправдани звиждуци са трибина били су му гориво.

Није га поколебало ни када су га данима држали закључаног у хотелу са мигрантима. Изборио се и са прозивкама да је антиваксер и чудак јер не једе месо. Исмијавали су га и када је одлазио у Високо да напуни батерије. И све ово више говори о нама, него о њему. И због тога му треба скинути капу, као што је недавно урадио и Леброн Џејмс у вези са Јокићем. Јер нису у питању само освојене титуле и награде, већ и то што је Новак једна велика људска громада, узор за неке млађе генерације. Како на терену, тако и ван њега.

Поред тога, он је и најбољи амбасадор Србије и неко ко је на свој, Нолетов, људски и пријатељски начин промовисао суживот на овим нашим просторима. Дамир Џумхур никада није крио колико му је Новак помогао.

Новак је до 23, историјске титуле дошао у 36 години. Интересантно, али број 23 на свом дресу је некад носио летећи Мајкл Џордан. Да ли Новак може направити још који корак у својој више него успјешној каријери? У њему је толико позитивне енергије да само небо може бити граница. Идемооооо!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана