Јавно-тајне набавке

Ведрана Кулага Симић

БиХ муку мучи са бројним проблемима, а у врху листе су поступци јавних набавки који су у већини случајева све, само не јавни.

Невладин сектор годинама упозорава на то да су поступци јавних набавки обавијени велом тајне, да уговоре махом закључују у „четири ока“ и да су законске одредбе мртва слова на папиру.

Најновији извјештај Канцеларије за ревизију институција БиХ, у којем је направљен пресјек онога што су надлежни радили у протеклих неколико година, показао је да многи нису дорасли повјереним задацима.

Чињеница да готово 90 одсто набавки није ни почело када је требало, односно када је планирано, сасвим довољно говори о томе шта и како појединци раде. И ко све прима изузетно добру плату из џепова свих грађана ове земље.

Објелодањен је прегршт пропуста и невјероватних ситуација који су забиљежени у поступцима јавних набавки, па и то да су неки дали себи за право да пишу нова правила у нади да ће њима избрисати своје грешке.

Кључна чињеница у свему је, ипак, да је у протеклом периоду мало тога учињено да би они који су починили те грешке добили казну какву заслужују. Моралну и новчану. Међутим, одговорности нема ни на видику.

Поразно је да годинама гледамо исте и сличне пропусте, а да се прича на крају сведе на то да некоме само буде скренута пажња да тако не може и не смије да ради убудуће. И шта ми од тога имамо, осим наставка лоше политике управљања тим изузетно важним и вриједним пословима.

У поступцима јавних набавки врте се милиони марака и то милиони грађана ове земље, а нико није озбиљније одговарао за новац који је отишао низ воду. И зато имамо ово што имамо данас.

Ревизори су објавили податке до којих су дошли анализом у неколико институција, али јасно је да је узорак валидан јер готово да нема институције на том нивоу која није упозорена на потребу поштивања Закона о јавним набавкама БиХ у редовним годишњим извјештајима ревизије.

Та упозорења су, ипак, по свему судећи, као и сам закон, само слова на папиру. И тако ће бити све док једном неко не буде кажњен за грешке и малверзације у поступцима набавки како и доликује.

Грешака увијек има, и то је јасно, али оне су у овој причи на корак од тога да постану неписана правила којих ће се сви, за разлику од ових писаних, придржавати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана