Јавно-приватни возни парк

Ведрана Кулага Симић

Бројне привилегије у којима свакодневно уживају они који су на функцијама у овој земљи многим обичним смртницима су недостижне и у сновима и маштаријама.

О енормним платама и накнадама за све и свашта испричане су многе приче и понављане критике, а на тој листи је и употреба службених возила. Возни парк институција БиХ има више од 3.500 аутомобила и њихова вриједност премашује 25 милиона марака, а подужа је листа оних који се годинама неограничено возикају на рачун пореских обвезника ове земље. Каква год да је, није то нормално.

Многи ће рећи да је БиХ сиромашна земља, што је и тачно, али је тачно да се појединци превише расипају, чак и са оним што им по закону сљедује. Класичан примјер за то је управо употреба службених возила, која годишње из касе извлаче десетине милиона марака, а налази ревизије су показали докле су министри, њихови замјеници и савјетници, директори и њихови сарадници и остали у армији чиновника стигли на рачун државе. А стизали су далеко.

Службеним возилима неки су одлазили на годишње одморе, дуже и краће релације, неформалне састанке, кафе и ко зна гдје све не, а да при томе нису потрошили ни марку из свог џепа. Да таквој бахатости не смије бити мјеста међу онима који су на функције, директно или индиректно, дошли захваљујући гласовима бирача, односно народа којем би требало да служе, годинама је упозоравано са свих страна. Апели и вапаји стигли су до њих тек прије три године, кад је направљен правилник којим је регулисана употреба и набавка службених возила, али је и послије тога остало нејасно ко и када може да има возила 24 часа дневно.

Након што су ревизори крајем прошле године упозорили баш на тај пропуст у Министарству финансија и трезора БиХ су припремили допуну правилника који предвиђа да те ствари у институцији регулише шеф посебним актом. На тим шефовима је убудуће одговорност за тај дио трошења новца пореских обвезника и треба се надати да ће, барем овај, задатак испунити како треба, не тражећи нове заобилазнице прописа.

Раније заобилазнице однијеле су милионе који су могли бити паметније потрошени, а не бачени на гориво, гуме и сервисе за службена возила, да би се они који готово ништа и не плаћају из свог џепа могли и возити по цијели дан на леђима народа. Сваки од њих може себи приуштити фин, лични "аутић". Зар не?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана