Јавне набавке

Жељка Домазет

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ већ годинама има невјероватан проблем - и поред расписаних тендера, не може да купи зграду у Бањалуци за коју је спремна да издвоји вртоглавих 35 милиона марака.

Упућени тврде да сасвим сигурно постоји објекат који би УИО могла да купи, а јасно је и да тешко да постоји неко ко би пропустио прилику да добро заради на продаји некретнине, па се поставља логично питање у чему је проблем.

А тај проблем није мали јер није УИО једина институција на нивоу БиХ која неколико година не може да спроведе капитални пројекат. Канцеларија за ревизију институција БиХ лани је упозорила да бројни вишегодишњи пројекти институција БиХ годинама тапкају у мјесту, неки још од 2010. године. Генерални став ревизора је да је степен реализације вишегодишњих пројеката константно низак, односно износи око 25,7 одсто.

То има огромне финансијске посљедице јер када је, рецимо, ријеч о смјештају, само УИО због тога што то питање није трајно ријешила годишње троши скоро пола милиона КМ. Неефикасна реализација капиталних пројеката може имати за посљедицу и њихово поскупљење јер се повећавају укупни трошкови њихове реализације.

Осим објективних разлога, попут лоших временских услова, међу најчешћим разлозима кашњења пројеката капиталних инвестиција су проблеми у поступку јавних набавки, промјене пројеката те привремене обуставе због тужби.

Ревизори су и иначе у већини институција које контролишу констатовали проблеме код јавних набавки. Много је оних који сматрају да, и поред направљених измјена, законска рјешења када је о јавним набавкама ријеч нису баш најбоља. Да се на овом пољу мора нешто хитно чинити показује и примјер УИО јер је сасвим јасно да садашњи начин набавке објекта има недостатке.

Ревизори су још прије неколико година утврдили  и да велике инвестиционе пројекте често воде институције које немају стручне и едуковане раднике за такве послове. Такво стање, упозорено је у извјештају о ревизији извршења буџета институција БиХ у 2014. години, представља велики ризик за реализацију пројеката.

Ако се узме у обзир и низ других проблема и пропуста, јасно је да нешто мора бити урађено и на ваљан начин уређена ова област.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана