Јавне набавке

Ведрана Кулага Симић

Јавне набавке у БиХ годинама су проблем који увиђају многи не само у овој земљи већ и много даље од њених граница.

У бројним извјештајима домаћих и страних институција који су угледали свјетлост дана протеклих година указано је на чињеницу да је корупција у БиХ на веома високом нивоу и да је посебно пустила коријење управо у процесима који се зову јавне набавке.

Као што им само име каже, оне би требало да буду јавне, али смо свједоци да је пракса много другачија од теорије. И тако већ годинама.

Годишњи и периодични извјештаји Агенције за јавне набавке БиХ указују да уговорни органи милионске послове пречесто закључују далеко од очију јавности, у четири ока, иако је сада више него икада, јасно прецизирано када се може приступити преговарачком поступку без објаве обавјештења.

Исто тако, свима који су дио процеса јавних набавки познато је да је тај поступак најнетранспрарентнији и да би га требало минимално користити. Подаци за прошлу годину показују да тога, изгледа, нису сви свјесни или да, са друге стране, такве препоруке неке свјесно избјегавају. Јер постоји још много уговора о набавци робе и ко зна чега који су све само не јавни.

На такве и сличне ствари годинама упозоравају из Европске комисије кроз своје извјештаје о напретку БиХ, подвлачећи да је направљен искорак, али да смо и даље далеко од циља.

Истина је да је укупан износ "спорних" уговорених послова у прошлој години мањи у односу на претходне године, али је и даље, за земљу као је БиХ, веома велики.

Јер у овом случају причамо о стотинама милиона марака, али додатно брине чињеница да то можда и није коначан износ. Да је он, пак, већи него што показују посљедњи подаци које је објединила Агенција за јавне набавке БиХ јер сви уговорни органи још нису ушли у заједнички регистар.

То је једна од ствари на којима морају порадити надлежни у овој земљи ако желе да са БиХ буд "скинут" епитет земље са изузетно великим степеном корупције и земље у којој су јавне набавке само јавне по свом називу.

Ниједна земља на свијету није имуна на корупцију и спорне послове који се закључују директно, без поштовања правила и процедура. Изузетак није, наравно, ни БиХ, али свима је јасно да се мора поправити стање када је ријеч о јавним набавкама.

Уговорни органи морају показују више свијести, а надлежни урадити све што је у њиховој моћи да набавке у БиХ стварно буду јавне, а не само на папиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана