"Јавне" набавке

Ведрана Кулага Симић

Процеси јавних набавки у БиХ су једна у низу области које "бјеже" из законских оквира на многим пољима.

Годишњи извјештаји о спроведеним поступцима набавки, као и њихова анализа потврђују да велики број уговорних органа користе изузетке у законима и претварају их у правила далеко од очију јавности.

Јавне набавке у БиХ су далеко од јавних. Иако многи тврде да је ситуација колико-толико поправљена у односу на раније године, не крију да је слика још искривљена и да је потребно доста, доста посла завршити.

Руковања у четири ока је увијек било и биће, али све мора да се сведе на најмању могућу мјеру, на статистичку грешку, ако ова земље жели да напредује, развија се и обезбиједи чврсте и стабилне темеље за будућа покољења.

Није корупција у јавним набавкама бољка само БиХ. И друге, развијеније земље у региону и шире муче муку, али ова наша треба да гледа своја посла и угледа се на оне који дају све од себе да процесе јавних набавки сведу у законске оквире и да оправдају тај епитет "јавни" који већ носе ти послови.

За сада то није случај, а то су поново препознали и надлежни у Европи који се баве стањем у БиХ. Указано је којим путем треба ићи, а добар дио тог пута знају и домаћи стручњаци, као и они којима је у опису посла надзор над спровођењем јавних набавки.

Сви би требало да се максимално посвете томе како би БиХ изашла на прави пут и како би се стало у крај закључивању послова у четири ока и како коме одговара, мимо закона, муљањем и трпањем милиона марака у приватне џепове.

Колики су проблем јавне набавке из године у годину указују и ревизори у годишњим ревизорским извјештајима. Мало која од институција, не само на нивоу БиХ, није прошла контролу без препоруке или упозорења да морају поштовати одредбе Закона о јавним набавкама у БиХ.

То довољно говори о томе каква је слика на сцени и да надлежни у овој земљи морају добро за засучу рукаве и посвете се послу за који су и плаћени.

Та одговорност није само на Агенцији за јавне набавке БиХ, већ и на многим другим институцијама, уговорним органима и свим појединцима који учествују у тим пословима.

Љествица јавне одговорности мора бити подигнута на знатно виши ниво, као и санкције за све који одлуче да изузетке, мимо закона, у својим пословима претварају у правила - добра по њихов џеп, а на штету грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана