Јавне набавке

Ведрана Кулага Симић

Закони се у нормалним земљама доносе да би регулисали поступање у одређеним областима, да би одредили шта се смије, а шта не и да би прописали како да се поступа са онима који не поштују правила.

Закон је акт који се у БиХ најмање поштује, а доказује то и безброј примјера. Један од закона који у већини случајева у БиХ није испоштован је Закон о јавним набавкама.

Зато није чудна констатација и надлежних институција и оних с друге стране, односно правних и физичких лица, да овај закон једноставно није добар.

Какав, такав, закон је закон и треба да се поштује, али се у БиХ сви извлаче на то што је лош, па им то представља оправдање за непоступање по њему.

Тако је лани од 2.000 субјеката који подлијежу примјени овог закона више од четвртине било ван тог система.

Евидентиране су многобројне неправилности, а набавке су се реализовале у четири ока.

Неријетко се у институцијама БиХ набављало све и свашта, без реалне потребе и сврхе, а без јавне објаве јер је "хитно".

Анализа је показала да захтјеви за "хитношћу" одређених набавки такође нису по закону.

Ту није крај неправилностима и цијене тендерских документација биле су вишеструко више него што је по закону одређено. Поступци за набавке су безброј пута отварани, затварани, иако претходни нису до краја доведени.

Још поразније је то што понуђачима често није допуштено да се жале, а камоли да се њихове жалбе уваже, а набавке су настављање и током процеса жалбе...

Тако је цијела прича у вези са јавним набавкама у институцијама БиХ и трошењем новца пореских обвезника већ одавно у БиХ изгубила сваки смисао.

Након што се годинама израђивао, блокирао, те упућивао у процедуру усвајања, нови Закон о јавним набавкама је коначно усвојен ове године. Он би требало боље да регулише ову област, да уведе ред и колико-толико омогући транспарентније набавке и трошење буџетских пара.

Питање које остаје је ко ће одговарати за досадашње кршење закона. Вјероватно нико, као и много пута до сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана