Јавне набавке

Свјетлана Шурлан

Из године у годину се понавља како се Закон о јавним набавкама у БиХ крши на све могуће начине, како је лош, те како нико због тога не одговара, ни они који га крше, а ни они који су га креирали.

То никако није оправдање да уз све постоји још и Aгенција за јавне набавке БиХ, која би требало да исправи све поменуте неправилности. Тако би требало, међутим како то обично бива у БиХ, ништа није како треба, па ни рад ове агенције.

Да је ријеч о једној од многобројних институција за запошљавање подобних, а узимање надлежности ентитета, потврђено је и овај пут.

Aгенција за јавне набавке БиХ има око двадесетак запослених који, ни мање ни више, не раде ништа. A за то ништа су, наравно, енормно плаћени.

Износ од око 2.000 марака, колико у просјеку износи плата запосленог радника у Aгенцији, је и те како висок у односу на просјечну плату у БиХ.

Основну ствар коју су у Aгенцији морали да ураде, а што је и сама смисао постојања те институције, било је да направе евиденцију оних који уговарају послове и склапају уговоре о јавним набавкама.

Срамота је да се потроши више од 800.000 марака јавног новца, а да се тај посао не уради.

Иако је друга институција БиХ, Канцеларија за разматрање жалби, поднијела 13 кривичних пријава због незаконитих јавних набавки којима су буџети оштећени за 21,4 милиона марака, ништа није предузето.

С друге стране, они који уговарају послове на рачун државе, те тако извлаче, ко зна гдје и коме, милионе марака из буџета, не брину се превише што сви критикују закон и спомињу криминал у овој области.

Они и даље раде по свом, те се кроз корупцију у јавним набавкама у приватне џепове годишње слије, ни више ни мање, него око 700 милиона марака.

Највећу одговорност за непоштовање Закона о јавним набавкама свакако носе Aгенција и правосудне институције, које су, свјесно или не, стале у одбрану корумпираних особа у цјелокупном систему набавки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана