(Јавне) набавке

Ведрана Кулага Симић

Да су код нас апсурди и нелогичности свакодневна и уобичајена појава, показује и то да нешто што у свом називу има ријеч јавно уопште не мора да буде такво, а да институције које треба да се старају за то да се поштује закон, уопште не морају да га поштују.

Наиме, још једна (за неупућене: ко зна која по реду) анализа стања у области јавних набавки показала је, између осталог, да се драстично повећава број уговора склопљених директним преговорима, без објаве тендера. Дакле не јавно.

Што је још горе, показала је та анализа, коју је спровело удружење "Тендер", да су највећа препрека за успјешно спровођење јавних набавки управо они који је требало да се побрину за то да овај посао буде успјешан и у оквирима закона. А то су Агенција за јавне набавке, Канцеларија за разматрање жалби и Суд БиХ, "који су својим неефикасним и незаконитим радом стали у одбрану корумпираних појединаца из институција и учесника на тендерима".

Највећи допринос цвјетању корупције је, показује анализа, несебично дала Агенција за јавне набавке, која, не само да не чини ништа да се ова област уреди, већ "учествује у отварању нових простора непримјереним измјенама закона, које су омогућиле још веће злоупотребе на коруптивној основи".

Скромна није остала ни Канцеларија за жалбе БиХ, али шта рећи за институцију која је и сувише заузета својим унутрашњим несугласицама између чланова. Можда само то да коначно неко треба да стане на крај недисциплини и хаосу који владају у њој, да би коначно почела да ради оно за шта је и формирана.

Суд БиХ је, наравно, наставио своју традицију.

Можда бисмо могли и да размишљамо о томе да убудуће говоримо само "набавке"? Оно "јавно" одавно је постало сувишно, непотребно и неприлично, јер заобилажење одредби Закона о јавним набавкама постаје правило, за које, изгледа, не постоје ни изузеци, а све с циљем богаћења појединаца.

Ревизорски извјештаји су небројено пута показали колико се у БиХ поштује Закон о јавним набавкама, а колику корист од тога извлаче појединци, који задовољно трљају руке, јер надлежни органи или не знају како или неће да одреагују.

Систем јавних набавки се мора довести у ред, корупција сасјећи у коријену, а за оне који су кршили одредбе закона мора бити изречена одговарајућа казна. И проблем је ријешен.

Јер једном опроштено само отвара могућност да се исте грешке понове, а то нам је најмање потребно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана