Јавна управа

Свјетлана Шурлан

Неефикасност, спорост, нетранспарентност, затвореност и недостатак правила неријетко су одлике јавне управе у БиХ.

Није мали број примјера да грађани мјесецима не могу да добију најобичније потврде, да за одређени извод из многобројних књига које се воде у администрацији морају да прибаве и по више других извода, потврда, као и да уплате различите износе за то.

Дуги редови пред шалтерима различитих институција свакодневна су слика, а док се нађе ко је за шта надлежан, људима често и истекне рок до којег треба да заврше одређену папирологију, послове...

Још чешћа слика је да у институцијама има и по неколико шалтера задужених за један посао, а да најчешће ради само један од њих, због чега све иде споро, иако је број запослених у администрацији довољан да грађани не чекају ни трена на рјешавање њихових захтјева.

На неефикасност и тромост јавне управе често упозоравају и привредници, који на добијање одређених докумената чекају мјесецима.

Све то годинама траје и све су то разлози због којих је и покренута реформа јавне управе, која траје већ годинама и на коју се троше милиони марака.

Та реформа до сада није дала очекиване резултате, а у прилог томе говоре и подаци о спровођењу Стратегије за реформу јавне управе, из чијег је акционог плана у првој половини прошле године у потпуности ријешен тек сваки пети задатак.

Сигурно је да ни грађани, а ни привредници у протеклом периоду нису примијетили готово ниједну позитивну промјену у раду јавне управе и сигурно је да су неопходне промјене у смислу да она постане ефикаснија, професионалнија, мање скупа и мање бројна.

Власти БиХ морале би да буду свјесне овог проблема и да коначно почну да раде на његовом рјешавању. Јавна управа требало би да буде у служби привреде и грађана, а не да им буде терет. Све док се не призна да службеницима није потребна реформа и разноразне обуке да би били ефикаснији, већ кажњавање за неурађен посао, стање у јавној управи неће бити боље. Све док се јасна правила не успоставе и док се не почну поштовати, администрацију ће и даље одликовати неефикасност, спорост, нетранспарентност, затвореност...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана