Јавна управа

Свјетлана Шурлан

Већ одавно је познато да је јавна управа у БиХ спора, трома, неефикасна и недовољно стручна.

Поред чињенице да је једна од најгломазнијих администрација у односу на број становника у земљи, управа у БиХ је такође и једна од најскупљих.

Све то годинама је стварано, запошљаван је велики број људи у такође великом броју институција, а истовремено се нису сагледале потребе, циљеви и на крају ефекти свега тога.

Због тога су све гласније критике и захтјеви како домаћих, тако и међународних званичника, али и економиста и међународних финансијских институција да јавна потрошња буде смањена. То свакако није могуће без, бар дјелимичног, смањења јавне администрације.

Зато у сваком другом документу међународних институција, Европске уније, ММФ-а и осталих, који у виду одређених услова стижу пред БиХ, стоји да питање ефикасности управе мора бити побољшано.

Како би до тога дошло, у БиХ је основана Канцеларија за реформу јавне управе, Фонд за реформу, па је спровођење пројеката почело.

Годинама се већ милиони марака слијевају у тај фонд, новац се дијели, реформа се спроводи на различитим нивоима.

А и даље се, на примјер, обична потврда о невођењу кривичног поступка чека данима, као и вјенчани лист или потврда да нисте дужник у комуналним предузећима... Ово су најједноставнији примјери.

Много озбиљнија је немогућност брзог добијања различитих дозвола за пословање, градњу и слично, па се инвеститори брже одселе него што се доселе у БиХ.

Реформом која се спроводи тако се не рјешавају кључне ствари, већ се, између осталог, стотине хиљада марака троше на обуку запослених у администрацији за рад на рачунарима.

То, с друге стране, потеже и друге области и ненормалне појаве у друштву, а то је да се у управу запошљавају људи који не знају да раде на компјутеру, па их је прво неопходно то научити, како би се тек касније рјешавале суштинске ствари и реформе од којих грађани могу имати конкретне користи.

У БиХ је најчешће тако, једна ненормална појава вуче другу, ланац неефикасности је толико дуг да га тешко могу ријешити и милијарде уложеног новца у различите реформе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана