Јавна пропаст

Маријана Миљић Бјеловук
Јавна пропаст

Јавна предузећа Републике Српске надлежни настављају да гуше својом политиком управљања. Резултат свега је, наравно, крајње гомилање дугова и губитака. Иако смо мислили да су јавна предузећа пробила све могуће границе задужења и стварања минуса у пословању, они нас изненаде. И покажу да могу много горе.

Томе свједоче “Жељезнице РС” које су удуплале у 2023. години губитак у односу на годину раније. Направили су више од 40 милиона марака губитка.  И то никога не брине.

Друга опет јавна предузећа, као што су “Аеродроми Републике Српске” крију свој извјештај о пословању, што би наш народ рекао, као змија ноге. Тражили смо резултате пословања тога предузећа прије мјесец дана, можда и више, али и добили одговор да ће исти бити доступан јавности када директорица тог јавног предузећа процијени да је прави тренутак, али и додаше да је могуће да те информације и не буде у току ове године. По свему судећи и неће. Ближимо се већ другој половини године, а њихова обавеза је била да до краја фебруара направе пресјек како је ко пословао и наравно о томе информишу јавност.

И направили су, вјероватно, али тих података нема у јавности, крију их, не објављују. Не разматрају их ни акционари. Можда и разматрају али на неким скривеним засједањима. Руководство тог предузећа понаша се у најмању руку бахато и као да је “Аеродроме” наслиједило. Овдје би човјек помислио да се ради о приватном, а не о јавном предузећу. Све на то личи. Тако изгледа.

Поред тога на појединим адресама похвалили су се да су пословали са добитком. Похвалили, али резултат пословања крију, не откивају, држе га под кључем. Примјер томе су “Шуме Републике Српске”. Рекоше да су у плусу, али не и колико. Да ли је заиста тако и колико износи добит тог предузећа нисмо добили одговор на прослијеђена питања која смо им упутили исти дан када и предузећу “Аеродроми РС”. 

На само три адресе можемо закључити да је стање и више него очајно у јавним предузећима. Једни износе своје губитке, други их крију, док се трећи хвале али без коначног износа. И никога не изненађује такво стање у јавним предузећима. Главни кривац за све проблеме без имало сумње је што се годинама нестручни и неквалификовани партијски кадар доводи у директорске фотеље тих предузећа. Ту су само да се ухљебе. Испромовишу. Направе додатну штету. И након свега буду награђени неким бољим па и измишљеним радним мјестом.

Тешко да се повјерује, али и од свега наведеног чак има горе. Политика је своје пипке упетљала и тамо гдје никако не би смјела или не би требало. И то у Завод за транфузијску медицину РС гдје је смијењен стручни, а постављен нестручни кадар. И не, неће бити боље, овдје може бити само горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана