Јавашлук правосуђа

Жељка Домазет

Неефикасност и нерад већ су годинама епитети правосудних институција на нивоу БиХ, њихових судија, тужилаца и особља које је својим законом устоличио високи представник у БиХ.

Милионска буџетска средства издвајају се годинама, а БиХ харају криминал, корупција, тероризам и све друге пошасти по којима је ова земља препознатљива у свијету. Сви домаћи и међународни званичници су већ одавно успоставили дијагнозу за стање у правосуђу на нивоу БиХ констатујући да је оно најслабија карика овог друштва.

Ако се у овоме свему има у виду чињеница да судови и тужилаштва у Републици Српској имају само два пута већи буџет за пет пута више посла, онда је сасвим сигурно да су судије и тужиоци Суда и Тужилаштва БиХ преплаћени и да су већ одавно постале институције које се у првом реду боре за своја права, али обавезе не помињу, ако не морају.

Не спорећи право судијама, тужиоцима и особљу да имају право на накнаде за превоз, топли оброк, па и одвојени живот, у милионским износима који  за њихов рад издвајају порески обвезници ове земље, најрационалније би било да се направи рационална прерасподјела.

Од високих примања која имају за плате и регресе могла би се извршити прерасподјела у којој ће се поштовати и права која имају сви други запослени у земљи. Но у свему томе не смију се заборавити ни обавезе, па се ни у ком случају не би дешавало да енормна примања имају судије и тужиоци на нивоу БиХ који током године нису успјели подићи ниједну оптужницу, нити донијети иједну пресуду.

Намјером да се судијама, тужиоцима и особљу за превоз, топли оброк и одвојени живот издвоји годишње више од милион марака правосудни кадар у овој земљи се доводи у неравноправан положај. Оваквим потезом ће бити заштићени као ријетке животиње које нико неће смјети питати зашто не раде, а  правосуђе ће и даље остати најслабија карика ове земље.

_

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана