Јавашлук на бурету барута

Жељка Домазет

Да БиХ не зна шта има од оружја и да оно није регистровано на ваљан начин дијагнозу су успоставили прецизни Нијемци.

За деценију и више колико постоји Министарство одбране и Оружане снаге ове земље није успостављен никакав ред, није регистровано и обиљежено оружје, иако те институције троше енормна средства пореских обвезника ове похаране и разваљене земље.

Осим тога, овдје се уопште не говори о томе колико оружја има полиција и друге безбједносне структуре, а камоли о томе шта раде кријумчари који језде босанскохерцеговачким беспућима.

Ако у цијелој овој причи имамо и којекакве радикалне групе од којих они који би требало да уведу ред окрећу главу, онда није чудо да се БиХ још сматра ризичним простором за све демократски уређене земље.

Када се на ово буре барута као мирођија додају мигранти, за које у овој земљи не знају одакле долазе и гдје ће их смјестити, који им је идентитет и какве су им намјере, не чуди чињеница да сви они који желе да имају нормалан живот хрле према амбасадама и траже глави спаса.

Надлежни у Министарству одбране признају да оружје није регистровано на ваљан начин, али немају одговора зашто то раније није урађено. Веле да о томе треба питати оне који су раније руководили и Министарством и Оружаним снагама БиХ. Заједничка комисија за одбрану и безбједност претворила се у групу климоглаваца јер напросто не желе да ова област буде уређена. Сви се понашају као да свијет почиње од њиховог мандата, а новац се троши, оружје из БиХ се налази на којекаквим просторима, а сви жмуре.

Сви који имају дуже памћење сјетиће се да су ред, строгоћа, одговорност и казна били епитети војске и да ту није смјело бити јавашлука. У БиХ се по свему судећи то награђује, па многи који у овој земљи треба да су иза браве као награду добијају различите дестинације и мисије по бијелом свијету. Напросто колоквијално речено “човјек да остане без текста” и да се помоли Богу да га само он сачува од оваквих институција.

Не чудно стога да је крилатица “Гдје престаје логика почиње БиХ” постала њено друго име. Ако у области оружја, муниције, магацина и свега што се слило у ову земљу у најскорије вријеме не буде уведен реда, БиХ ће остати буре барута које ће чекати само да неко запали фитиљ. Нека нам је Бог на помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана