Јавашлук и радничка права

Маријана Миљић Бјеловук

Пракса послодаваца у РС, који из мјесеца у мјесец избјегавају да плаћају доприносе за раднике, по свему судећи, постаје све учесталија и, што је најгоре, постаје редовно стање.

Према подацима Пореске управе РС, од краја децембра 2015. до краја фебруара ове године број радника за које се уплаћује здравствено и пензијско осигурање пао је са 266.000 на 237.000. Тачније, ови подаци показују да је само у року од три мјесеца без доприноса за здравствено и пензијско осигурање остало скоро 30.000 људи, у просјеку њих 10.000 мјесечно.

Управо због те праксе трпе радници, буџет РС, фондови, односно читав низ, док се несавјесни послодавци богате.

Да је ситуација и више него забрињавајућа, показује то да је Фонд ПИО РС закључно са крајем прошле године по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање потраживао цијелих 414,38 милиона марака, а у односу на 2014. годину дуг је нарастао за чак 23,38 милиона КМ.

Остваривање прихода Фонда здравственог осигурања у потпуности зависи од наплате доприноса за здравствено осигурање, а по том основу потраживања износе 200 милиона КМ. Доприноси само лани нису уплаћивани за више од 42.000 радника и пољопривредника. Да су сви измирили своје обавезе за доприносе, Фонд би имао веће приходе за 85,8 милиона КМ, а овако је у минусу 84 милиона.

Посебно је забрињавајући податак да доприноси нису уплаћени углавном за раднике који имају веома мале плате и то од минималних 370 до 610 КМ. Они осим што једва преживљавају треба да плаћају још и трошкове лијечења и страхују да ли ће им сутра бити повезан радни стаж и да ли ће моћи да оду у пензију.

Овдје се поставља и питање да ли послодавци уистину немају новца чак ни за доприносе за минималац или једноставно своје обавезе не желе да измирују.

У сваком случају, неплаћање ових обавеза је кршење права радника и закона, а они који крше закон треба да одговарају. У исто вријеме, надлежне институције треба да се укључе и коначно спријече овакве случајеве. Многи од оних који раде с правом се питају до када ће оно што их законом сљедује бити мртво слово на папиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана