Јавашлук без краја

Жељка Домазет

Ревизорски извјештаји институција на нивоу БиХ из године у годину показују да се новац пореских обвезника троши како коме пада на памет, а да за пропусте нико не одговара.

Незаконито и нетранспарентно трошење новца, и то више од половине буџета који износи 950 милиона марака, у земљи у којој пензионери једва преживљавају, радници остају без посла, предузећа таворе, а младост одлази, није ништа друго до слика безакоња, неодговорности и немара.

Ако земља која хоће да има војску нема муниције, ако има хеликоптере који се годинама не сервисирају и при томе има сопствене ресурсе за такве послове, онда нешто са цијелом причом није како ваља.

Ако има Министарство спољних послова, а нема закон о спољним пословима, није чудо што јој се у свијету смију и чудом чуде.

Земља која вапи за кредитима, а плаћа администрацију од више од 22.000 запослених од којих обичан народ нема малтене никакве користи, не може рачунати на напредак.

У свакој нормалној земљи се сваки новчић десет пута окрене прије него што се одлучи гдје ће се потрошити, док се у БиХ цијели процес одвија обрнуто.

Новац се потроши, па се тек онда они који су га спискали довијају на различите начине да оправдају свој јавашлук. При томе поједине институције из године у годину праве исте грешке, а за препоруке ревизора маре као за лањски снијег. Тако то траје годинама и нико не одговара за такве потезе нити је санкционисан.

Ревизори констатују да је "дошло до помака" у финансијској дисциплини, али да је тек ревизија учинка "Пандорина кутија".

Ако је помак чињеница да се више од половине буџета институција на нивоу БиХ потроши на сумњив начин, није ни чудо што је учинак таквих институција никакав. Како би и био кад енергију троше на арчење новца умјесто на рад за који су дебело плаћени.

Настави ли се овако, ову земљу ће појести администрација, нерад и јавашлук, па јој више никаква ревизија неће помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана