Јашаревић и Комора

Марина Чигоја

Aфере и проблеми у Спољнотрговинској комори БиХ не престају! Након што се стишала бура која је прије двије године погађала ову институцију у којој је главни актер њен тадашњи предсједник Махир Хаџиахметовић користио свој положај и самовољно расписивао изборе и бирао органе ове институције по само њему знаним прописима, поново проблеми, поново самовоља, поново бахатост.

Јер, како другачије описати поступке смијењеног генералног секретара Коморе Фарука Јашаревића, човјека који је потрошио више од пола милиона марака без сагласности Управног одбора и који је имао и бројне друге пропусте у раду и који је послије тога смијењен, али је и поред тога наставио са самовољом?!

Тако је, смијењени Јашаревић забранио улазак у зграду Коморе новоименованом вршиоцу дужности генералног секретара и његовом замјенику и наредио запосленима да не могу учествовати у припреми сједница УО, без његовог писменог налога.

Шта се крије иза свега овога? Жеља да се сачува фотеља у Комори, која је, очигледно, и те како примамљива, или можда страх од оног што би истражни органи могли да открију? Било како било, више је него очигледно да ствари у овој институцији не функционишу баш најбоље и да су стањем у Комори истражни органи одавно требали  да се позабаве.

Спољнотрговинска комора која убире значајна средства од привредника требало би та средства да користи за промоцију привреде БиХ, а не да представља мјесто за малверзације и остварење личних интереса. Очигледно је да је ова институција постала институција у којој се много тога ради мимо закона, а да поједини функционери спроводе страховладу.

Неправилности у раду Спољнотрговинске коморе утврдила је и Комисија за спољну трговину Парламента БиХ која је затражила парламентарну истрагу у овој институцији.

Бројне замјерке на рад Коморе имају и привредне коморе РС и ФБиХ, али и поред тога стање се до данас није поправило.

Цијели случај предат је у надлежност тужилаштва, које би требало да стави тачку на овај случај. Јасно је да тренутно стање никоме не одговара, а понајмање привреди која и без похлепних појединаца има довољно проблема.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана