Јалова истрага

Горан Маунага

Чим је функционер и посланик СДА у Парламенту БиХ Шемсудин Мехмедовић, дан послије напада на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима 11. јула, изјавио да су то организовале српске службе како би Вучић покупио политичке поене, знало се да од истраге покушаја убиства неће бити ништа. Али након неколико дана сазнало се да Мехмедовић има и те какве везе и познанства са неким од нападача који су из његовог родног Тешња.

У игри су све вријеме били бивши припадници тајне бошњачке службе АИД, који су и данас распоређени по заједничким институцијама. Посебно су се ангажовали око скретања истраге у погрешном правцу медијским спиновима. АИД-ови спин доктори, између осталог, нису објавили да су надлежним службама познати сви припадници групе која је под командом Насеровог сина Амара Орића стигла у Поточаре из Незука. Нису објавили ни да су они учествовали у нападу, нити да су им све ратне заставе Армије РБиХ које су донијели у Поточаре одузете послије напада на Вучића.

Дакле, сви они су познати припадницима МУП-а РС и БИА, али је на полицајцима ФУП-а било да их приведу и о њима поднесу извјештаје Тужилаштву БиХ.

Ни то, наравно, није учињено, тако да је потпуно у праву члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић кад каже да је разлог за то политички утицај, одлука да се Тужилаштво не бави стварима у којима су Бошњаци негативна страна.

То је дугогодишња пракса правосуђа у БиХ у предметима ратних злочина коју су, једноставно, примијенили и на истрагу о нападу на премијера Вучића.

Добро је да су званичници из Србије правилно схватили функционисање правосуђа БиХ, што се види из изјава у којима кажу да те институције раде правилно кад је ријеч о процесуирању небошњака само ако на одговорне притисак изврше моћници из међународне заједнице.  

Опструисање истраге напада на Вучића показало је да то, очито, није урађено у протеклих мјесец, али треба вјеровати да то неће тако и да остане јер, несумњиво, Србија и на западу и на истоку има све више моћних пријатеља.+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана