Јака Српска

Жељка Домазет
Јака Српска

Платформа коју су непосредно послије избора потписали СНСД и СДС, поред многобројних покушаја да се подрије из Федерације БиХ и минорних опозиционих странака из Републике Српске издржала је провјеру времена и ојачала позицију Српске.

Да Српска има јасне и уз све то гласне и јаке ставове када је ријеч о БиХ показала је и релаксирана атмосфера у којој су разговарали предсједник РС и лидер најјаче странке код Срба у Српској Милорад Додик и лидер СДС-а Младен Босић, као и они које су водили са представницима РС у институцијама БиХ. Ријетки који се нису појавили на састанку вјероватно су имали разлоге за то или су их "омели" међународни представници који по принципу сарајевске чаршије иду "по мишљење" код других, а не на договор са онима које је њихов народ бирао.

Да ли им је Јахорина била можда превише висока или им је засметала стабилна Српска ваљда ће некада некоме одговорити. Не буду ли дали одговоре на та питања јасно ће бити шта им је био циљ и колико им је стало до дигнитета народа кога представљају и оних који су их изабрали и устоличили на позиције.

Јахорина на којој су уз мирис боровине и витих јелових шума развјетрени и просијани сви ставови да би се очистило жито од кукоља натјерала је и нарцисоидног Златка Лагумџију да се сатјера у ћошак. И Лагумџија је коначно послије Јахорине одлучио да се појави на врелом мостарском сунцу и покаже да више не може своје пробошњачке намјере мотати у обланди и паковати је у причу о бризи за човјека. Давно му је она прочитана па ма колико се трудио да је протури истопиће се јер у овој земљи која треба да поштује слово Дејтона још неко има шта да каже осим њега.

Мостарски састанак би требало да да одговоре на многа питања која су на столу, поравна дугове и покаже колико ко држи до ставова, али је сасвим сигурно да Српску ни сарајевска махала, ни мостарски врели камен, ни високи представник Валентин, па ни специјални Петер не могу угрозити.

Они који у Мостару буду затезали и натезали конце, нека се питају гдје ће одлетјети када пукну. Српска је јака к'о. Они који хоће БиХ нека се питају шта је у њеним темељима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана