Јачамо дијаспору

Маријана Миљић Бјеловук
Јачамо дијаспору

Људи су одлазили и одлазиће из БиХ. Већ дуже вријеме читаве породице пакују се и иду у европске земље. Према посљедњим процјенама изван земље је око 2,20 милиона становника који воде поријекло из БиХ, а још суморније процјене показују да ће нас у дијаспори бити више него у самој земљи. И то у догледно вријеме. За коју деценију.

Међутим, могуће је да тај рок и скрате они који воде земљу, јер они су управо дали вјетар у леђа највећем броју грађана да што прије преломе и кажу: “Одлазим! Нећу ово више да слушам и да гледам! Овдје никада неће бити боље!” 

На ту одлуку подстакли су их тиме што константно стварају неповољну политичку атмосферу. Нема помака годинама, односно деценијама. Свађају се и мире. Тако из мјесеца у мјесец. Тим својим представама за јавност настоје само да прикупе који политички поен на рачун грађана који су остали у земљи. Односно оних грађана који полажу и посљедњу наду да ће овдје бити боље. По свему судећи и та нада у боље сутра код оних што су остали је на издисају. 

Политика којом се руководе домаћи функционери једино доприноси томе да јачамо дијаспору из мјесеца у мјесец, јер јој шаљемо квалитетан кадар. Очекују са друге стране да ти људи долазе у земљу и троше новац. Да, можда ће и долазити одређено вријеме и овдје остављати зарађени новац. Међутим, јасно је да нове генерације које у дијаспори заснивају своје породице губе везу са земљом поријекла. Тако да ће и нада политичара да ће дијаспора доносити новац у догледно вријеме ишчезнути, јер неко ко се скућио у Словенији, Италији или некој другој европској земљи прије десетак година не намјерава више да долази у БиХ. То је већ сада њихова земља, а БиХ ништа друго до само прошлост, а таквих код којих ће се БиХ спомињати само у том контексту је све више.  И биће их све више. Јасно је да ће заобилазити БиХ у широком кругу и да им неће бити ни на мапи туристичке посјете. Неће је ни својим пријатељима странцима препоручити за посјету, јер су из ње отјерани. 

И оно што власти дају у посљедње вријеме на кашичицу неће промијенити и натјерати некога да остане у БиХ. Нико неће остати зато што ће му град дати 1.000 марака за рођење дјетета, одређену помоћ, накнаду... 

Једино рјешење које би могло задржати грађане ове земље је да остану и раде на њеном опоравку, ако је то уопште више могуће, као и сигуран и добро плаћен посао, али ова земља је миљама далеко од тога. О томе највећи број оних што су још остали могу само да сањају, јер ти плаћени послови дају се само и искључиво страначки подобнима, кумовима, пријатељима и осталим сродницима оних који су на власти. 

Јасно је да ће демографска слика БиХ наставити да буде све црња, а кривци за све су они који раде против становништва, а никако у његову корист. Како је кренуло једино ће и они остати у овој земљи.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана