Извршни секретар за увреде

Горан Маунага

Ако је и од Рајка Васића, превише је. "Откуд толики алтруизам међу копиладима", реченица је коју је извршни секретар СНСД-а написао на свом блогу, што је с правом изазвало огорчење студената који су затражили његову смјену из врха најјаче политичке странке.

Тај Васићев гаф заиста се више не може сврстати ни под "Васићеву луцидност", чиме се већ годинама покушавају оправдати његови радикални и тешко објашњиви иступи, изјаве, ставови, а камоли да се ти његови "студенти копилад" објасне Васићевом "умјетничком слободом". Умјесто стручне анализе студентских захтјева за изградњу четвртог павиљона и указивања студентима на грешке, макар и уз његово неизбјежно иронисање и заумне новосложенице, Васић прибјегава увредама студената. Дакле, с правом треба поставити питање да ли је четврти павиљон заиста највећи проблем који имају? Зашто не траже побољшање квалитета наставе, наставног кадра и знања које им се преноси? Зашто не траже одговорност због незаконитости око давања диплома? Зашто су на тим протестима "таргетирали" два политичара и какве везе предсједник РС има са павиљоном? Зашто су, насупрот томе, некима наклоњени, и раније и сада? Зашто су били кооперативни са претходном СНСД-овом владом, а са садашњом нису? Васић не зна да направи такву анализу, али зна да пљује и бљује, а његове увреде на рачун медија су свакодневне. Нико му на њих није одговарао, а "запишавао" је и вријеђао најпримитивније што је могао. У једној од посљедњих колумни написао је овако: "За скоро двадесет година медији нису створили ниједно новинарско име, емисију, нити је који медиј изборио статус култног, референтног и професионалног".

Можда је то стварно тако из Васићеве визуре, али прави доказ његовог новинарског капацитета, десетогодишње новинарске каријере која је оставила "неизбрисиве трагове у историји новинарства бивше Југославије", јесте управо његов блог. На коме и нема ничег осим пљувачине.

Само бард новинарства може себи дати за право да напише да се "медијска сцена у РС доиста убрложила, убалегала и усрала и шефа и станицу" и да "ужива кад Милановић јебе медије".... Мало је овдје простора у који би стале све Васићеве увреде које никад и нигдје и не би угледале свјетло дана да није интернета и његове штампарије. 

У цивилизованим земљама високи функционер неке странке, партије, представник власти, опозиције, па и новинар, не може на друштвеним мрежама да се понаша као слободан стријелац. Став, твитање, писање једне јавне личности увијек је јавно и званично, а не приватно. Зато таква оправдања за увреде које износи Васић немају смисла. Али то није наша брига. "Политика је, нажалост, таква, данас клот, сутра фркет. Ми који држимо курс, пушимо курац", каже Васић. Ако и то невиђено вријеђање студената спада у држање курса, онда нека Рајко само настави да ради свој посао. Спремни чекамо твоју пљувачину и нећемо ти одговарати. Пљуј и бљуј, секретару!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана