Извозници и “празан ход”

Анита Јанковић Речевић
Извозници и “празан ход”

Тек што је истекао рок за забрану извоза обловине из БиХ, први шлепери са необрађеним дрветом отишли су пут европских земаља.

У првих осам дана августа у Француску, Турску, Словенију, Сјеверну Македонију, Србију и Албанију пласирано је трупаца у вриједности 131.670 марака. Извозничка предузећа у БиХ искористила су “празан ход” између двије одлуке, али и паузу надлежних будући да Савјет министара БиХ још није усвојио приједлог Министарства спољне трговине и економских односа о продужавању забране извоза обловине до 31. октобра, иако је рок примјене постојеће одлуке истекао 31. јула.

Неозбиљно понашање надлежних, који због годишњих одмора још нису ни заказали сједницу на којој би одлука требало да буде донесена, могло би угрозити домаће дрвопрерађиваче који од почетка године послују у отежаним условима.

Посљедице сукоба између Русије и Украјине, који је довео до кризе у западним земљама Европе, трпе сви па и дрвна индустрија у Српској и ФБиХ.

Европски купци скресали су им наруџбе готових производа од дрвета за више од 20 одсто, а жале се и на пад цијена због кинеске робе која је преплавила европско тржиште усљед драстичног појефтињења превоза контејнера из Кине.

Домаћим дрвопрерађивачима наруку не иду ни лоши временски услови усљед којих је прољетос у значајној мјери смањена производња у “Шумама РС”, због чега озбиљно касне са реализацијом плана производње и испоруке сировине.

Те сировине тек неће имати уколико не буде продужена забрана извоза јер ће знатан дио трупаца завршити на страном тржишту. И то углавном оно најквалитетније дрво за којим вапе и домаће компаније које имају искуства и традицију у обради дрвета.

Намјештај из БиХ по квалитету је у самом врху Европе и та грана је међу неколицином оних које представљају велику развојну шансу земље која не смије бити прокоцкана. И баш зато најбољи трупци морају бити обезбијеђени домаћим компанијама, а не да заврше у погонима ино-фирми.

О несташици сировине за потребе наше привреде не би требало уопште да се говори, због чега надлежни морају схватити озбиљност ситуације и што прије заказати сједницу на којој ће поново спустити рампу за пласман трупаца. Уколико будемо извозили намјештај, паркет, пелет, брикет и друге готове производе од дрвета, БиХ ће остварити далеко већу вриједност извоза него што би то било са пласманом обловине. Самим тим то значи више новца за привреднике и раднике који ће тај исти новац потрошити овдје. Још један разлог више да институције обаве свој дио посла. Надамо се само да им одмор неће потрајати до касног љета јер привреда чекати не може. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана