Извоз

Ма­ри­на Чигоја

Европска унија не одустаје од намјере да пошто-пото обезбиједи Хрватској повластице које је имала прије уласка у ЕУ, односно бесцарински увоз у БиХ.

Иако је уласком у ЕУ, Хрватска изгубила статус чланице CEFTA и самим тим све повластице које је до тада уживала приликом извоза својих производа не само у БиХ, него и у остале земље у окружењу, које су потписнице CEFTA споразума, Европска комисија већ више од годину покушава разним притисцима да тој земљи обезбиједи несметан извоз.

Таквим захтјевима власти БиХ оштро су се супротставиле и до сада успјешно одлијевале. Међутим, најновији извјештај Европске комисије показује да они не планирају одустати и да пријетећи санкцијама, од јануара 2016. године, покушавају натјерати БиХ да прихвати нешто што би, према оцјенама бројних економских стручњака, било равно економском самоубиству.

Суштина њихових захтјева је да се Хрватској, која сада, као чланица ЕУ, рачуна на велике подстицаје, обезбиједи бесцарински увоз у БиХ. С обзиром на то да су се у БиХ из Хрватске највише увозили пољопривредни производи, а који су у пуној царинској заштити до уласка БиХ у ЕУ, не треба ни говорити шта би то значило за наше произвођаче који и без тога једва преживљавају и цјелокупну привреду. Истовремено, БиХ од 1. јула прошле године, од када је Хрватска постала чланица ЕУ, не може да извози у ту земљу производе биљног и животињског поријекла, који су заузимали значајно мјесто у нашем извозу.

Основни разлог због којег ЕУ упорно покушава да натјера власти БиХ да омогуће Хрватској несметан увоз је чињеница да они не желе још једну чланицу у дуговима до гуше, каква Хрватска сигурно јесте, и привредом која је на издисају. Управо из тог разлога је толики њихов интерес да се Хрватској обезбиједи несметан извоз.

Представници власти БиХ до сада су одолијевали овим захтјевима, а глас су дигли и привредници свјесни свих негативних посљедица које би такав уступак ЕУ и Хрватској имао на нашу привреду. Вјерујемо да ће власти БиХ остати досљедне и да ће, без обзира на притиске и уцјене које стижу са стране, заштитити домаћу производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана